Светски дан књиге: Познати и књиге које су им промениле живот

БЕОГРАД: Фран Переа, Мирјана Карановић, Александар Саша Ђорђевић, Бисера Велетанлић, Вјера Мујовић, Нада Шаргин, Наташа Миљковић, Ива Штрљић и бројне друге познате личности учествоваће ове године на јавном читању које ће на Светски дан књиге, 23. априла од 12 часова бити одржано у галерији Института Сервантес у Београду.
knjiga dan knjige
Фото: pixabay.com

Глумица Мирјана Карановић одлучила се за Борхесову књигу, док је један од најупечатљивијих вокала бивше Југославије Бисера Велетанлић одабрала књигу српске списатељице Силвие Монрос Стојаковић. 

Првакиња драме Народног позоришта Нада Шаргин поделиће са осталим љубитељима књиге свој омиљени одломак из Чеховљевог опуса, док ће у видео поруци коју је снимио специјално за овај дан, прослављени кошаркаш Александар Саша Ђорђевић прочитати одломак своје омиљене књиге и то на шпанском језику.

Која су тачно дела у питању сазнаће сви посетиоци Института Сервантес када ће одабране одломке читати и Вјера Мујовић, Наташа Миљковић, Ива Штрљић...

Вишеструко талентовани шпански глумац Фран Переа, као специјални гост Института Сервантес, читаће одломак из хваљеног комада „Сувенир“ Пабла Дијаза Мориље. 

Управо је тај комад Переа поставио на даскама које живот значе у познатој позоришној компанији „FeelGood Teatro“ из Малаге. 
Домаћа публика Переу најбоље познаје по улози у популарној шпанској серији „Серанови“. 

Ова серија донела му је успехе како на телевизији, тако и у музици, а након неколико снимљених албума, позоришних комада и филмских сарадњи са великанима шпанске кинематографије попут Антонија Бандераса, Алекса де ла Иглесије и Пауле Ортиз, ове године враћа се музичкој каријери. 

Нови албум „Viaja la palabra“ чије снимање управо приводи крају први пут ће представити на концертима у Новом Саду (13. мај, Српско народно позориште) и Београду (15. мај, Дом омладине Београда).

Светски дан књиге прославља се широм света 23. априла још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу. 

У Шпанији се овај датум, када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир, обележава од 1923. године. 

На тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током 24 сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа.

Прво јавно читање Институт Сервантес у Београду организовао је 2015. године, када је више стотина заљубљеника у књигу јавно читало авантуре Дон Кихота и Санча Пансе. 

Прошле године јавно читање отворили су роботи Нао и Мигел де Сервантес, да би потом одломак из једне од најпревођенијих књига на свету „Дон Кихота“ Београђани чули на неколико десетина језика из свих крајева света.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести