Издавачи сложни: Сајму књига не приличи вашарска атмосфера

БЕОГРАД: Озбиљне и корените промене потребне су у организацији Сајма књига у Београду како би се уместо карневалскио-вашарског садржаја који тренутно има вратио својој основној функцији промовисања литературе у оквирима прворазредне културне манифестације, сложили су се саговорници Тањуга. 
sajam knjiga, ilustracija
Фото: Илустрација

Неколико дана уназад у кулоарима и званичној комуникацији различити актери коментаришу "несносну" атмосферу која је владала на недавно завршеном Сајму књига у Београду. 

Љубитељи књиге, издавачи, новинари...слажу се да су вашарске околности у којима се одвијао одузеле Сајму ореол културме манифестације. Несносне гужве, пијачни амбијент у којем су попусти на цене књига много важнији од разговора са омиљеним писцем испровоцирале су Јелену Триван, директорку "Службеног гласника" да за београдску штампу каже како "Сајам књига мора неодложно да обнови своју излагачку димензију и да изнова постане догађај на којем ће се сусретати и дебатовати домаћи и инострани књижевници, критичари, издавачи, уредници, медији..."

Главни уредник и директор издавачке куће "Архипелаг" Гојко Божовић напомиње да је Сајам књига на опасној низбрдици са становишта концепта и организационог модела. 

"Ове године смо присуствовали екслозији карневалско- вашарског садржаја који су потиснули изложбени, културни и уопште излагачки програмски концепт сајма, због кога се он и организује", казао је Божовић. 

Он наглашава да је Сајам књига ове године пре свега био једна велика продајна акција.

"Као издавач нисам против тога да један од елемената те смотре буде и продаја књига, али Сајам књига је пре свега културна манифестација која је довољно широка да се на њој прикажу различити укуси, да се одговори различитим потребама различитих читалаца. Због тога се он не сме сводити на једну димензију какав је случај сада", уверен је Божовић. 

Како каже, Сајам књига постаје све мање привлачан за писце, читаоце, међународне посетиоце и то никако не може бити добро. 

"Писци су потпуно маргинализовани, готово невидљиви на сајму књига, изложбена активност готово да је нестала и све се претворило у карневал", казао је Божовић. 

Главни уредник издавачке куће Дерета Александар Шурбатовић напоменуо је да се никада до сада није догодило да Сајам књига има тако катастрофалну организацију као што је то био случај ове године. 

"Расподела штандова је била скандалозна. Јавили су се издавачи који су тек основани ове године, а који су добили невероватан простор у централном делу главне сајамске хале. Организација пропратног програма је била такође веома дискутабилна јер је сва пажња била усредсређена на ауторе који нису живи", казао је Шурбатовић. 

У карневалској атмосфери пијачних распитивања о цени књиге према његовим речима није било места за промовисање дела младих талентованих писаца. 

"Млади талентовани аутори из региона који представљају будућност књижевне сцене били су потпуно невидљиви на овом сајму књига. Последњи је тренутак да издавачи добију веће ингеренције у осмишљавању програма сајма и аутора који ће на њему представити своје књиге. Директан контакт издавача са страним агенцијама које заступају писце би олакшао отклањање садашње врло вашарске атмосфере на Сајму књига, који мора да се врати на платформу вансеријског културног програма са изузетним садржајем", казао је Шурбатовић. 

Дејан Папић, директор издавачке куће Лагуна, истиче да је последњи моменат да представник Српског удружења издавача и књижара постане члан Одбора Сајма књига, што ове године није био случај. 

"Тако би се предупредили многи проблеми и на време чуло мишљење и став издавача. То је кључ за отклањање околности у којима Сајам књига све више личи на велику продавницу књига. Такође, издавачи треба да буду присутнији у званичном програму Сајма, да се организују озбиљне промоције, панели, округли столови и слично…", казао је Папић и додао да је Лагуна сваког дана организовала сусрете читалаца са омиљеним писцима.

У удружењу књижара Србије су нам казали да је директор тренутно у иностранству и да нико други није овлашћен да даје изјаве за медије. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести