Затворен Сајам књига, следећи почасни гост Мароко

БЕОГРАД: Заменик амбасадора Немачке Александар Јунг предао је данас отворену књигу Мухамеду Амин Белажу, амбасадору Краљевине Марока, и на тај начин симболично затворио Међународни београдски сајам књига. 
sajam knjiga
Фото: Tanjug (video)

На овогодишњем Сајму књига почасни гост су биле четири земље немачког говорног подручја: Немачка, Ссвајцарска, Лихтенштајн и Аустрија.  На следећем 64. Сајму књига у Београду  почасни гост биће Краљевина Мароко. 

Председник одбора Међународног београдског сајма књига Зоран Аврамовић нагласио је да је на управо завршеној смотри књига било преко 1000 учесника и више директних издавача него прошле године. 

Наш одбор је имао три задатка: да сачувамо традицију, унапредимо програме и да нашу посредничку улогу између читалаца и писаца унапредимо. Ове године имали смо 519 директних излагача, док их је прошле године било 480. Имали смо и већи број домаћих директних издавача, 403 укупно. Када је реч о иностраним директним излагачима, ове године било их је присутно 116, а прошле 68. На Сајму књига је било укупно 1033 учесника и то излагача, сиузлагача и заступљених фирми. Посетиоци су имали прилике да буду део 525 програма од чега је 10 изложби, казао је Аврамовић. 

Јунг је истакао гостопримство Београда и прилику да четири земље представе своју књижевност на немачком језику. 

Имали смо посебно задовољство да учествујемо на једном од највећих сајмова овог типа. Сви смо уживали у сарадњи са нашим партнерима у Београду и представницима градске власти.

Имали смо и велику подршку локалних партнера као што су “Крокодил” и “Традуки", рекао је у наставку Јунг и додао да су „захвални на интересовању које је публика у Србији изразила за немачку културу, језик и књижевност и верујем да ће традиционално добре везе између Немачке и Србије бити продубљене“.

Честитам и амбасадору Марока преузимање статуса почасног госта следеће године, казао је Јунг. 

Амбасадор Марока оценио је да је овогодишњи Сајам књига у Београду организован на врхунски начин. 

Честитам и почасним гостима на изузетном наступу. Срећан сам што је Мароко прва арапска земља која има част да буде почасни гост на Београдском сајму књигу. То ће омогућити посетиоцима да се упознају са свим димензијама мароканске културе. Мароко је поносан на своју културу, своју посебност и отвореност према свету, казао је Амин Белаж. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести