У Сремским Карловцима почели „Пролећни Бранкови дани”

Манифестација којом се годинама обележава дан рођења Бранка Радичевића, великог песника српског романтизма, по јулијанском и грегоријанском календару “Пролећни Бранкови дани“, почела је јуче у Сремским Карловцима и трајаће до 28. марта на више локација у месту његовог школовања и у Новом Саду.
њ
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Свечаност у Карловачкој гимназији, којом је јуче означен почетак манифестације у част Бранка Радичевића протекла је у знаку уручења угледне награде старе више од пола столећа, једне од најдуговечнијих на српском језичком подручју,”Печат вароши сремскокарловачке”.

По одлуци жирија Бранковог кола, институције која кроз низ манифестација деценијама негује сећање на најпознатијег ђака најстарије српске гимназије, али и веру у снагу песничке речи,  “Печат вароши сремскокарловачке”, награду за поезију у 2022. години, равноправно су добили Перица Марков, Јулија, Капорњаи, Маја Белегишанин Ивановић и Слободан Јовић.

Председник “Бранковог кола” Ненад Грујичић је истакао да је мисија најчувенијег карловачког ђака  далеко изнад локалног, да је универзална у српском језику и захвата не само све просторе нашег говорног подручја, него и европске.

- Ипак, Сремски Карловци су тај амблем који Бранка Радичевића чини Бранком. Он је по много чему чувен ђак Карловачке гимназије који је вапио за образовањем. Спада у категорију антологијских песника чију поезију је народ тако прихватио да се сматра да је народна - рекао је Грујичић.

На свечаном отварању чији програм је био прави колаж музике и поезије, Бранкове, али и савремених песника, промовисан је нови лист ђака и професора Карловачке гимназије, управо изашао из  штампе “Бранко”. Посебност програма био је наступ Димитрија Николић, у улози  песника, али пијанисте, којем је недавно објављен  песнички првенац у Бранковом колу.

У наставку овогодишње пролећне манифестације биће приређен округли сто “Стваралаштво Ненада Грујичића”. По обичају, 21. марта биће одржан и програм у част „Светског дана поезије“, на ком ће учествовати млади песници, аутори и лауреати награде „Стражилово“, чиме ће бити обележена 50-годишњица њеног трајања. Биће представљена и књига песама Ранка Рисојевића, актуелног добитника “Међународне награде Бранко Радичевић”, те антологија заборављених и непознатих песника “Ендеми под прашином” Растка Лончара.  У знаку афирмисања нових младих песника, биће промовисана у издању Бранковог кола, прва књига „Сентименталитет“ Димитрија Николића. Биће обележено и тридесет година од смрти Десанке Максимовић, која је непрекидно долазила на Бранково коло, на Стражилово и у Сремске Карловце.

Програм поводом затварања “Пролећних Бранкових дана” биће одржан у Основној школи “Бранко Радичевић” у Новом Саду, а слово о великом песнику српског романтизма казиваће Јасна Миленовић, некадашња ученица те школе, ранија добитница “Печата вароши сремскокарловачке”. 

З. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести