Војиславу Карановићу награда Десанка Максимовић

НОВИ САД: Награда “Десанка Максимовић” за укупан допринос српској поезији, коју од 1994. додељује истоимена задужбина, припала је књижевнику Војиславу Карановићу, саопштила је председница жирија Светлана Шеатовић у Народној библиотеци Србије у Београду. 
vojislav karanovic
Фото: Printscreen/RTS

У образложењу, она је истакла да је Карановић песник који је до сада дао вишеструк подстицај развоју песничке речи на српском језику.

Од прве збирке 'Тастатура', па све до последње 'Избрисани трагови' Војислав Карановић изграђује суптилно место на песничкој мапи српске књижевности. Карановићева поезија представља говор пресника о сопству, јединствености пресничког бића, тананостима наших осећања и крхком ткиву унутрашњег света савременог човека, образложио је жири који су, уз Светлану Шеатови’, творили и Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић и Соња Веселиновић.

Војислав Карановић рођен је 1961. у Суботици, дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду на групи за југословенске књижевности и општу књижевност, а поезију објављује од 1978. Међу његовим делима су “Тастатура”, “Записник са буђења”, “Жива решетка”, “Стрми призори”, “Син земље”, “Светлост у налету”, “Избрисани трагови”.

Добитник је и низа песничких награда - Печат вароши сремскокарловачке, Змајеве, Дисове, Бранко Миљковић, Бранко Ћопић, Златни сунцокрети, Меша Селимовић. Карановићу ће статуета Десанке Максимовић и припадајућа новчана награда бити уручена на дан рођења велике српске песникиње, 16. маја, у Бранковини код Ваљева.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести