Летња џез академија: Најбољи одзив до сада

Трибина младих Културног центра Новог Сада у недељу је било место окупљања преко седамдесет наставника и полазника летње џез акадмије, која ће радити до 3. августа, када су планирани и завршни јавни концерти.

Летња џез академија у Новом Саду одржава се пети пут. Професоре-менторе и полазнике поздравила је уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада Весна Каћански, која се захвалила свима који су се пријавили за учешће.

- Драго ми је што видим пуно нових и младих људи који ће осим музичког знања стећи и нове пријатеље. Желим да се наредних недељу дана лепо друже и уживају - рекла је Весна Каћански уредница музичке редакције КЦНС. Она је нагласила да се за полазнике - младе музичаре - бесплатан едукативни пројекат реализује уз подршку управа Новог Сада и Дортмунда, градова побратима, а да, осим међународне сарадње, Културни центар Новог Сада летњом yез академијом учвршћује сарадњу и на локалном нивоу, сарађујући са Музичком школом „Исидор Бајић”.

Директна сарадња Културног центра Новог Сада, са yез уметницима из Дортмунда траје већ 12 година, а започела је гостовањем Биг бенда џез академије „Глен Бушман “ на Новосадском џез фестивалу.Један од главних професора, истакнути саксофониста из Дортмунда Уве Плат, у пројекту је од од самог почетка. Поздравивши полазнике, Плат није крио одушевљење због пуне Трибине младих, рекавши да је овогодишњи одзив најбољи до сада, што му је изузетно драго јер то значи да овај вид радионице сваке године заинтересује све више младих музичара.

- Драго ми је што сте се ове године одазвали у оволиком броју. Верујем да нам предстоји осам дана одличног дружења - рекао је Плат, додавши да се осим полазника из Србије на академију пријавило и десет ученика из Дортмунда.Осим Плата, ове године у Новом Саду предају и контрабасиста Федор Рушкуц, бас гитариста Игор Молнар, тромбонист Немања Златарев, бубњар Мирослав Карловић, трубу предаје Клаус Хајман, клавир Роман Бабик, удараљке Вања Кевершан, док ће часове yез певања, који се ове године реализују први пут, предавати Ситхара Счимањак.

Већ у недељу се осетило добро расположење и нестрпљења за музицирањем, али полазници ће наредних дана заједно са својим професорима прво интезивно радити, а онда ће свој таленат представити и Новосађанима, који ће имати прилику да их чују на џем-сешнима, импровизованим концертима који ће се одржати на неколико места у граду (брод Цепелин на Дунаву и галерија И.Т.Д на Петроварадинској тврђави). Завршни концерт заказан је за 2. август на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести