“Марина и Улај” и “Марлен Дитрих” данас на Фестивалу “Синерџи”

На позоришном фестивалу језичких мањина “Синерџи” данас ће бити изведене две представе. Прва је заправо перформанс “Марина и Улај”, у извођењу Маје Моргенштерн и Маријуса Бодокија, у 15 часова у сали Галерије Матице српске.
marina i ulaj
Фото: Promo (Sinergy/Novosadsko pozorište)

Друга је музичка монодрама “Марлен Дитрих коју ће Ксенија Прохаска из Хрватске извести на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, од 19 часова.  Перформанс “Марина и Улај”, рађен по тексту Едит Негулићи, посвећен је уметници Марини Абрамовић, и њеном односу са животним сапутником Улајем, као и њиховој уметности коју су и заједно стварали. Овај перформанс изведен је недавно у оквиру изложбе “Њоман, алл тоо њоман”, у Музеју уметности у Темишвару. На тој изложби представљена је чувена уметничка инсталација “Балкан барок” Марине Абрамовић.

- Љубавна прича, уметнички дух, сећање на неке од најутицајнијих уметничких перформанса икада, Марине и Улаја, стигла је први пут пред темишварску публику. Која би глумица боље могла да одигра креативну снагу и дух Марине Абрамовић од Маје Моргенштерн која је и сама изузетан уметник, даровита и снажна уметничка личност не само Румуније, већ и међународног позоришног и филмског контекста. Улаја, Марининог некадашњег животног партнера, изврсног уметника, чији је рад увек био у сенци скандала његове некадашње љубави, игра Мариус Бодоки, такође познато име румунског театра. Представа је у првом плану прича о вези две личности које су јако важне за светску уметничку сцену - наводи Мирела Владути-

“Марлен  Дитрих” је монодрама на италијанском језику хрватске глумице Ксеније Прохаска, која је премијерно изведена 1999, у продукцији ХНК Сплит. То је музичко-драмска представа, састављена је од 11 монолога и 13 сонгова, којима Ксенија Прохаска, уз живу клавирску пратњу, отелотворује лик велике немачке диве, од њених првих филмских почетака у каснијим двадесетим годинама, до краја живота. Прича о једној од најхаризматичнијих звезда филма и позорнице изведена је близу 400 пута широм света, и то на хрватском, енглеском, италијанском и шпанском језику. На међународном фестивалу Мителфест у Италији 2005. Ксенија Прохаска је, за своју изведбу  Марлен, као најбоља глумица фестивала, добила награду Премио Аделаиде Ристори.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести