Млади таленти класичне музике представиће Србију у Будимпешти

Четири наша млада талента класичне музике, од којих су чак два ђака Музичке школе “Исидор Бајић” – Лана Зорјан и Петра Спасојевић, изабрана су почетком августа да представљају Србију на интернационалном такмичењу „Виртуози В4+ - Свирамо истим језиком“, и управо данас они крећу у Будимпешту, где ће учествовати у овом телевизијском шоу талент програму.
1
Фото: Лана Зорјан

Ово такмичење постоји у Мађарској већ шест година, и проширено је на земље Вишеградске групе, а Србија је добила позив да ове године буде специјални гост.

За ово такмичење инструменталиста старости до 18 година, и соло певача до 20 година, код нас се пријавило 62 кандидата – ученика основних и средњих музичких школа и студената музичких академија, а жири је, поред једанаестогодишње виолинисткиње Лане Зорјан и петнаестогодишње пијанисткиње Петре Спасојевић, изабрао и осмогодишњу Кристину Васић, која свира саксофон (МШ „Миленко Живковић“ из Параћина), и петнаестогодишњег гитаристу Вука Вукајловића (МШ „Коста Манојловић“ из Земуна).

Жири који је одабрао представнике Србије чинили су: Драган Ђорђевић Сузуки – ФМУ и Школа за музичке таленте Ћуприја, Владимир Милошевић ФМУ Београд, Ана Богдановић Радић – Симфонијски оркестар РТС, Јелена Симоновић Ковачевић – Академија уметности Нови Сад, Бошко Радојковић „ Гитарарт”, и Силвана Грујић – Музичка редакција РТС, у сарадњи са продукцијом такмичења „Виртуози“.

Предстојеће такмичење у Будимпешти, које ће бити снимано, одвија се у неколико етапа: два полуфинала, финале и суперфинале, а на крају ће бити изабрано петоро младих музичара – из сваке земље по један, који ће бити победници такмичења „Виртуози В4+ – Свирамо истим језиком“. Они ће наступити на гала концерту у Будимпешти, а све емисије – етапе такмичења биће емитоване током новембра и децембра месеца на РТС-у, и у програмима емитера земаља учесница.

Лана Зорјан свира виолину још од четврте године, што и није чудно, јер потиче из музичке породице, она је већ трећа генерација која се бави музиком, а њена мајка Флорина Арабела Зорјан јој предаје виолину у МШ “Исидор Бајић”. Као изузетно талентована, Лана Зорјан је почела да ради и са професорима академија, најпре са Имреом Лакатошем (АУНС), како подсећа Флорина Арабела Зорјан, а сада и са Иваном Аћимоски Жикић из Београда (ФМУ), и свира композиције из програма намењеног студентима. - Ово такмичење за инструменталисте до 18 година, и то за све инструменте, и за соло певаче до 20 година занимљиво је по томе што се сви такмиче у истој категорији, што је јако тешко, и врло необично. Тога нема на музичким такмичењима. Лана је освојила преко 40 међународних првих награда, у преко десет земаља, али се никада није такмичила са толико старијима, и са осталим инструментима – напомиње Флорина Арабела Зорјан.

Фото: Петра Спасојевић

Међутим, и Лана Зорјан, као и Петра Спасојевић, с великим нестрпљењем очекују ово такмичење, можда и због тога што су због пандемије остале ускраћене за неке важне наступе и такмичења. Овим учешћем, а значајним успехом сматрају већ само то што су изабране да представљају Србију на овом такмичењу, оне добијају и могућност и част да наступе као солисти и с тамошњим оркестром, и наравно да покажу свој таленат пред огромним аудиторијумом. Занимљиво је, иначе, да таленат Лане Зорјан и Петре Спасојевић не подразумева само свирање, него су врло успешне и у компоновању.      За ово такмичење Лана Зорјан је припремила композицију “Скерцо тарантеле” Хенрија Вијењавског, једно највиртуознијих дела писаних за виолину, како подсећа Флорина Арабела Зорјан, а у финалу ће свирати Концерт за виолину и оркестар у д - молу, други и трећи став, такође Вијењавског.

      - Одувек сам јако хтела да идем на то такмичење, и не могу стварно да верујем да сам успела да се пласирам и да идем у Будимпешту. Мислим да ово такмичење може да ми пружи неке могућности, јер је јако добро медијски пропраћено, и заиста се пуно прича о томе у класичном свету, тако да мислим да ће ми отворити нека врата, ако се добро покажем. Програм који ћу изводити је доста озбиљан, уопште није лак, то је програм за академце, али ја сам прошле године свирала први став овог концерта Вијењавског. Кад сам чула да сам прошла на овом такмичењу, обновила сам “Скерцо тарантеле” који сам већ свирала у прва два круга, и који ћу свирати у трећем кругу. Припремила сам и други и трећи став концерта Вијењавског, који је требало тек за пола године да савладам, али сам га навежбала на летовању и сада га знам одлично – каже Лана Зорјан.

У договору са својом професорком Аном Фрлин, за ово такмичење је Петра Спасојевић одабрала и припремала неколико композиција, међу којима су Дебисијева Арабеска, Етида у Ф - дуру Мошковског, затим Хајднова соната у Ф-дуру, Пуленкова Новелета бр.3 у е - молу, Шопенов Ноктурно у е - молу и Бахов клавирски концерт у ф - молу.

      - Јако сам желела да се пријавим за ово такмичење, зато што мислим да ћу се показати на најбољи могући начин, пошто знам да на сцени покажем најбоље од себе. Велика ми је и част што ћу представљати Србију први пут у животу на оваквом такмичењу. Осећам огромну одговорност и обавезу, и очекујем да ћу стећи нова искуства, знања и пријатељства која ће ми касније користити у животу. Сви би ми желели да победимо, али ја имам свој циљ, а то је да свету покажем да се границе и предрасуде руше кад се ради оно што се воли, у смислу да ја као особа  са инвалидитетом успевам у томе што радим, да могу и други да успевају, и да их мотивишем да крену мојим стопама – истиче Петра Спасојевић, која упркос томе што јој је ускраћен вид, савладава препреке, не одустајући од својих намера и амбиција.

Њена професорка Ана Фрлин, поред Петриног талента, и апсолутног слуха који јој помаже и да композиције савладава на основу снимака, истиче и да је део њеног дара и отвореност за наступе.

- Петра воли да наступа, и тада се покаже чак у најбољем светлу, што је врло важно ако ће се неко бавити музиком на професионалан и на концертантан начин, тако да је она на правом путу – напомиње Ана Фрлин. – Одабране композиције су у складу с њеним способностима, чак и мало теже због наставка који је очекује у школовању. Већ сада Петра ради још и тежи програм. Композиције савладава великом упорношћу, а ја сам водила рачуна да је, пошто ми радимо само уз помоћ снимака, од почетка оспособим да на што лакши начин запамти и дуже композиције, и већа музичка дела.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести