50. година Лед Цепелина: Прича о чувеној гитари Џимија Пејџа

Британски гитариста Џими Пејџ је пре 50 година насликао змаја на својој омиљеној гитари и искористио га за стварање Лед Цепелина, пише ЦДМ.
e
Фото: Youtube Printscreen

Сада, за прославу пола века великог бенда, звер је оживела.

Пејџ (74) је рекао за Асошиејтед прес да је гитара фендер телекастер из 1959. била мач Екскалибур којом су обележени магични дани током 1968, када се његов претходни бенд Јардбрдс распао а Лед Цепелин почео каријеру два месеца касније

“Мој живот се тада кретао веома брзо. Тотални ролеркостер”, рекао је Пејџ.

Како каже, у свом уму је имао потпуно формиран звук Цепелина и прве песме чак и пре распада Јардбрдса.

“Једноставно сам знао куда да кренем. То ми је било инстиктивно”, навео је он.

Првог савезника је нашао у певачу Роберту Планту, ког је позвао у госте да пролазе кроз плоче и причају о музици.

Пејџ каже да је као пример Планту какав звук жели искористио фолк кантауторку Џоан Баез и њену песму “Babe I'm gonna leave you”. Песма је касније постала део дебитантског албума “Цепелина”, “Лед Цепелин”.

Легендарни гитариста се и данас чуди како је све брзо кренуло након што је у бенд позвао свог пријатеља басисту Џона Пола Џонса, а Плант довео бубњара Џона Бонама.

“Читаво путовање ‘Лед Цепелина’ и успон ‘Лед Цепелина’, свака турнеја је била невероватна, и раст и поштовање и љубав према бенду, и људи који су се гомилали да нас виде”, сећа се Пејџ.

На гитари-Екскалибуру је свирао скоро све песме с првог албума “Цепелина”, чак користећи и гудало у рок класику “Dased and Confused”.

Тај фендер је био драг поклон од гитаристе Џефа Бека, дат Пејџу у знак захвалности за препоруку за посао у “Jардбрдсима”, што је било уносно.

Пејџ каже да се у потпуности посветио инструменту и желио да га “посвети”, па је искористио боје које су у то време коришћене за психоделичне постере и призвао змаја.

Касније, када су “Цепелини” 1969. кренули на америчку турнеју, Пејџ је гитару оставио код куће у Енглеској и зажалио због те одлуке.

Кућепазитељ је префарбао змаја другом сликом као “поклон” Пејџу, а овај је у бесу остругао све боје с гитаре и ставио је у складиште, где је остала деценијама

“То је била катастрофа”, каже Пејџ.

Пребацимо се 50 година у будућност. Џими Пејџ је радио на књизи поводом годишњице бенда и гитара са змајем се непрестано појављивала на сликама.

Осетио је да је можда време да стара зверка оживи. Радио је с илустратором који је радио на књизи, користећи фотографије да поново ослика гитару и да јој некадашњи изглед.

Резултат му се толико допао да се обратио Фендеру а фирма је решила да направи посебну линију с њим.

“Потпуно су исте. Не бисте видели разлику. Само су можда боје мало богатије”, каже Пејџ.

Следеће године ће у продају бити пуштене четири различите верзије гитаре. Ти инструменти су, као и књига, део одавања почасти 50-годишњем наслеђу “Лед Цепелина”, пише ЦДМ.

Упитан шта би поклонио колегама из бенда за такву прилику, Пејџ је рекао да би им дао “четкицу и гитару, и видео шта с тим могу да ураде”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести