Александра Крчмар и Лело Ника на „Тодо монду”

Ворлд мјузик фестивал “Тодо мундо”, на којем ће наступити гитариста Влатко Стефановски, хармоникаш Лело Ника, контрабасиста Ненад Василић и други, биће одржан од 24. до 27. августа у Ташмајданском парку у Београду.
Todo Mundo
Фото: Александра Крчмар Ћулибрк и Лело Ника

Шести “Тодо мундо” отвара у четвртак наступ мађарског састава “Viktória Havay and Fakutya”, који ће бити рализован уз подршку Института Балаши / Колегијума Хунгарикума. Овај састав изводи музику мађарске мањине Чангош у Молдавији, а пратиће их и група плесача.

Хармоникаш Лело Ника, који је недавно наступио у Новом Саду на концерту поводом јубилеја гудачког квартета “Тајј”, у Београду ће 25. августа наступити управо са једном од чланица овог састава - виолинисткињом Александром Крчмар Ћулибрк, као и са Богданом Ранковићем, кларинетистом и фрулашем из Новог Сада, лидером групе “Сербоплов”. Они ће изводити изворне румунске, српске, шведске и ромске мелодије, као и неколико сопствених композиција.

У Ташмајданском парку 26. августа свира Ненад Василић, у трију са Марком Живадиновићем (хармоника) и Андрејем Прозоровим (саксофон). Том приликом ће Василићу бити уручена награда “Војин Малиша Драшкоци”, коју већ неколико година додељује Ворлд мјузик асоцијација Србије (ВМАС). Завршне вечери “Тодо мунда”,  27. августа ће соло концерт одржати легендарни македонски гитариста Влатко Стефановски, који ће покушати да поведе публику „на занимљиво музичко путовање, само уз помоћ електро-акустичне гитаре и неколико педала”. 

Један од најмлађих музичких жанрова – ворлд мјузик – у протеклих 20 година је освојио цео свет, а одомаћио се и у Србији, подсећају организатори. Међу три престоничка фестивала који представљају светску музику је и ворлд мјузик фестивал “Тодо мундо”. Иако постоји тек од 2012, ова манифестација је обухватила широки спектар стилова и извођача. Овогодишње, 6. издање се одвија у измењеном термину и на новој локацији у граду – на бини у Ташмајданском парку. Улаз је слободан, а случају кише, концерти ће бити одржани у Центру за културу „Влада Дивљан”.   

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести