„The Beastbeat“, Битлси из нашег комшилука

За непуну деценију трајања група The Beatles протресла је из корена светску музичку сцену.
e
Фото: Youtube Printscreen

Иако је свој рад званично окончала 1970. године, богато музичко наслеђе и живописне биографије Џона, Пола, Џорџа и Ринга и данас заокупљају пажњу светске јавности. Ипак, љубитељи музике чувених „Буба“ у Новом Саду имали су прилику да уживо слушају четворку која по свему подсећа на Битлсе – од инструмената, музике, одеће и фризура, само се зову The Bestbeat. Они који воле музику Битлса на њиховим концертима имају прилику да слушају Битлсе, као да им заиста ливерпулска четворка музицира уживо пред њима - визуелно и музички.

Како за „Дневник“ каже Дамјан Дашић, бас гитариста и један од оснивача бенда, група је основана 2005. године и захваљујући Битлсима имали су прилике да свирају и на местима где су „Бубе“ свирале пре пет деценија и више. Сценски наступ ове београдске четворке у потпуности подсећа на ливерпулску, јер се осим одеће и фризура води рачуна и о начину певања, оригиналном тоналитету, аранжманима, али и говору са све ливерпулским акцентом. Колико се води рачуна о што веродостојнијој реплици ливерпулских „Буба“ сведочи податак да Дамјан Пол Макартни Дашић свира бас као леворук, иако у другом бенду Magic Bush, где свира у сопственој улози, гитару држи као дешњак. У сваком наступу труде се да пред публику изнесу што уверљивији музичко-сценски наступ у коме љубитељ Битлса заиста може да урони у време када је тај бенд жарио светском сценом и сами постану њен део.

- Чињеница је да се ради о једном од најутицајнијих бендова 20 века, њихова музика је позната и популарна по целом свету, људи и даље имају потребу да слушају ту музику а ми чинимо ту спону да будемо медиј кроз који ће та музика да проговара. Људи на то реагују са одушевљењем. Нама је апсолутно уживање да свирамо најбоље што можемо и умемо песме бенда који највише волимо, а публика на наше концерте долази управо зато што те песме највише воли и то је једноставно добитна комбинација – појашњава Дашић.

На идеју да оснују бенд дошли су гледајући Би-Би-Сијеву емисију о “Недељи Битлса” која се одржава у Ливерпулу.

- Тада смо видели бендове који изгледају потпуно идентично као Битлси и свирају њихове песме у оригиналним аранжманима на оригиналним инструментима. Пожелео сам да такав бенд видим и овде, али сам убрзо схватио да ће то бити прилично тешко јер је већина тих бендова лоцирана у Енглеској, Америци, Јапану... Онда смо схватили да, ако већ не можемо да видимо те бендове овде, хајде да ми направимо један такав! И тако је кренула авантура са „The Beastbeat“ – каже наш Пол Макартни

Поред њега бенд чине и Владимир Бановчанин као Џон Ленон, Марко Ћалић као Џорџ Херисон и Витомир Милићевић у улози Ринга Стара. Ова четворка и сама се 2014. године нашла на фестивалу у Ливерпулу посвећеног Битлсима и свирали су баш на тој сцени на којој су гледали бендове због којих су и сами направили српски трибјут ту Битлс пројекат.

- На том фестивалу који се одржава 41 годину имали смо прилике да свирамо пред људима из целог света који који воле Битлсе. Свирали смо у Каверн клубу, у Улици Метјуз у Ливерпулу. То је клуб у којем су свирали Битлси на почетку каријере. Битлси су у Каверну свирали 292 пута, па су том клубу имали прилике да нас гледају и људи који су гледали и Битлсе. Након концерта један дека дошао је у нашао свлачионицу и рекао да је концерте Битлса пратио од 1961. године и био је одушевљен нашим наступом. То је ваљда довољан комплимент – истиче Дамјан.

Захваљујући свом сценском и музичком перформансу имали су прилике да наступају на бројним местима широм света, да забављају госте журке Памела Андерсон чији је менаџер у то време био Питер Ешер, брат глумице Џејн Ешер са којом се Пол Макартни забављао једно време. Како нам каже Дамјан, Пол Макартни је Питеру у том периоду поклонио неколико песама. Једна од њих је и “World Without Love“ која је била у топ 10 у Енглеској средином шездесетих., а изводили су је Питер и Гордон. За наступ, а на Питерову молбу, навежбали су и извели ту песму са њим. Истиче занимљивост и да је по лику Питера Ешера настао филмски лик Остин Пауерс.

Музичка каријера у оделима Битлса дала им је прилику да упознају још значајних људи, али и свирају на занимљивим местима.

- У Ливерпулу смо упознали првог менаџера Битлса Алана Вилијамса и Фриду Кели која је била лични асистент Битлса и њиховог менаџера Брајана Епштејна. Упознали смо Марка Хадсона који је, између осталих, и продуцент Ринго Стара. Свирали смо у Palais des Sports у Паризу, то је хала у којој су Битлси свирали 1965. године. Два пута смо свирали у Обертауерну у у Аустрији, то је једино место где су Битлси свирали у тој земљи и снимали филм „Help“. Ми смо баш свирали у том хотелу где су били одсели током снимања филма. Каријера у The Beastbeat одвела нас је и у Белорусију, Швајцарску, Белгију, Грчку, Румунију, Бугарску и цео екс ЈУ регион – наводи Дамјан Дашић.

Фото: Youtube Printscreen

Деци преносе музику ливерпулских „Буба”

Пет деценија након што су „Битлси“ завршили своју каријеру као бенд, њихова музика и даље привлачи нове генерације. У то су укључени и The Beastbeat који су и приликом недавног концерта у Студију М одржали концерт за децу. Ове концерте једном годишње праве у Београду. Дамјан наводи да је идеја потекла од водитеља Н1 телевизије и његовог школског друга Милоша Миловановића који их је у оквиру акције „Мала школа бонтона – како се слуша концерт“ позвао да деци представе музику Битлса.

- Концерт се одржава сваке последње суботе у јануару, брзо се распрода. Људи доводе децу и могу да виде како изгледају бендови на сцени, да доживе ту музику, а ми им припремимо 45-минутни програм у нади да ће оставити на њих утисак та музика и да се не залуде неким другим врстама музике које имају форму без садржаја. Као оцу двоје деце, мени значи да деца то прате и да знају шта је добро и шта није. А ови концерти су забава и за родитеље и за децу...

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести