Благојевић: Нишвил је европско лице Србије

БЕОГРАД: Џез фестивал "Нишвил" биће одржан од 10. до 13. августа, а директор Иван Благојевић данас истиче да поново иду преко својих граница у мисији да, као и до сада, буду ходоцашће за све љубитеље уметности и брана неукусу.
nisvil, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"Ове године смо мало и претерали, имаћемо 130 концерата на 12 бина, 700 музичара, 16 позоришних представа, 100 филмова, 20 академских сликара и вајара, 20 стрип цртача, сијасет промоција, изложби", рекао је Благојевић на конференцији за новинаре у Београду.

"Нишвил" ће прославити 100 година од рођења Еле Фицџералд и 100 година од снимања прве плоче, те је и заштитни знак фестивала ове године грамофон.

Благојевић из богатог музичког програма издваја наступ Пети Остин, као неког ко прославља "100 година Еле", затим Бисере Велетанлић, добитнице Награде за животно дело "Нишвила", гитаристе Мајка Штерна, британског кантаутора Тонија Момрела који је имао најбољи соло албум у Британији 2016.

Први пут на простору Југоисточне Европе ће наступити француски музичар пореклом са Обале Слоноваче Алфа Блонди, публику очекују и "омиљени бубњар Мајлса Дејвиса" Ал Фостер, амерички трубач Том Харел, саксофонисткиња Кенди Далфер, "Нишвилле Танго Биг Бенд Пројецт", оформљен у Нишу на иницијативу аргентинских музичара које предводи саксофониста и композитор Густаво Фирмених.

"Нишвил је фестивал фузије џеза са другим правцима, фестивал уметничких фестивала ослоњених на џез и безобразно смо успели да увучемо оне које не занима џез, кроз те пратеће програме, да почну да се интересују за ту музику. Нишвил је променио укус младих, бар у Нишу и околини и то је његова најважнија едукативна улога", истиче Благојевић.

Он сматра да је њихова обавеза да се одупру неукусу, некултури и свему што нас запљускује са ТВ екрана.

Фото: Иван Благојевић, фото: Танјуг (Видео)

Благојевић је подсетио да је претходних година њихов главни мото био "Чекајући спонзора" - асоцијација на Бекетово дело "Чекајући Годоа".

"Нисмо га дочекали баш ове године, али се појавио нишки спонзор, што је напредак у односу на прошлу годину. Имамо одличну сарадњу са градом Нишом, адекватну са Министарством туризам и даље неадекватну са Министарством културе", рекао је Благојевић.

Он је посебно издвојио воркшоп као значај сегмент "Нишвила" због едукације, затим позоришне радионице врло брзо попуњене ове године, пројекције филмова које почињу 7. августа, позоришни део програма од 6. августа, скренувши пажњу на амбициозну продукцију са Сардиније "Герника", као о омаж Шабану Бајрамовићу и Есми Реџеповој 8. и 9. августа.

"Ми смо на барикадама заштите националног бића, сви ми који се бавимо културом. Култура је угрожена и сваки ратник у тој безизлазној борби је неопходан", нагласио је директор "Нишвила", приметивши да Србији недостаје уметнички фестивал и да смо сведоци поплаве фестивала забаве.

Он каже да су фестивали забаве битни за генерисање средстава и да треба да постоје, али и наглашава да је "Нишвил европско лице Србије са којим се држава презентује свету", што потврђују одличне критике "Гардијана" и "Би-Би-Сија".

Наступом испред Културног центра Београда "Нишвил" је најавио и нишки састав "Верy Наис с" који ће са Иваном Куртићем затворити џез фестивал.

Фронтмен, саксофониста Иван Барчић каже да је одрастао на "Нишвилу" где је његов бенд имао и премијерни наступ 2014.

Музику "Верy Наис с"-а описује као балканску музику са примесама џеза, фанка и рока, док су страни критичари запазили да је то "џез на нишки начин".

Очекује их турнеја по Кини уколико обезбеде средства за пут и издавање албума до краја године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести