Чаплинове чаролије одушевле Новосађане

НОВИ САД: Због лошег вемена , уместо у Парку присаједињења, концерт у оквиру пројекта “Фил(м)харомонија“ одржан је вечерас у Синагоги.
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

Но, познати лик Чарлија Чаплина на платну, његова музика уживо у извођењу бројног састава Загребачке филхармоније, под управом маестра Крешимира Батинића, деловали су и синоћ у Синагоги као чаролија. Тако је протекао први од три концерата у оквиру пројекта „Фил(м)харомонија“.

Уз пројекције на великом платну Чаплинових немих филмова „Малишан” (1921) у трајању од 52 минута, а потом и „Пасји живот“ (1918) од 33 минута, музику уживо на овим концертима изводи Загребачка филхармонија, „појачана“ новосадским музичарима: чланицама квартета ТАЈЈ, флаутисткињом Соњом Антунић и пијанисткињом Ритом Кинком.

Носилац пројекта “Фил(м)хармонија” је управо Загребачка филхармонија, а њен партнер са српске стране је Музичка омладина Новог Сада (Монс). Пројекат је суфинансиран из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014–2020. Нови Сад је први од четири града у којима су, како је планирано овим пројектом, организовани ови концерти.

Након Новог Сада, ова Чаплинова филмско - музичка чаролија прошириће се на Илок 9, 10. и 11. септембра, а следеће године у мају и на Суботицу, и у јулу на Вуковар. Овим концертима обележава се 130. годишњица од рођења Чарлија Чаплина и, на неки начин, захваљујући његовој уметности, Новосађани поред ових концерата на које је улаз слободан, добијају на поклон и нови концертни клавир.    

Н. П-ј.

Фото: Дневник/ В. Фифа
Фото: Дневник/ В. Фифа
Фото: Дневник/ В. Фифа
Фото: Дневник/ В. Фифа

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести