Чутурило: Забринут сам да наша комплетна делатност не оде у историју

БЕОГРАД: Члан Управног одбора Организације музичких аутора Србије (СОКОЈ) Никола Чутурило истиче да су због епидемије вируса корона погођене све гране музичке индустрије док као најугроженију издваја сферу извођачке делатности.
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

"Забринут сам да наша комплетна делатност не оде у историју", рекао је Чутурило за Н1.

Он наводи и тонце, затим продуценте, оне који се баве снабдевањем, транспортом, логистиком. . . као неопходне елементе да би се манифестација попут концерата или фестивала уопште одржала али каже да су, као и у позоришту, балету, опери, најугроженији извођачи...

"И то самосталци који нису у радном односу. Они од марта месеца нису имали никакве приходе", рекао је Чутурило и додао да је кључно да су се, у оквиру удружења, организовали са циљем да помогну угрожене колеге.

Каже да се тренутно као једина могућа алтернатива намеће "онлајн и лајвстрим" извођење али да се нада да то неће бити тако у будућности јер је, истиче, доживљај у регуларном јавном наступу незаменљив.

Он објашњава да је преко СОКОЈ-а у априлу подељена прва једнократна помоћ.

"На скали су они који осим музике не остварују никакав други приход и они који су на најнижим примањима. Кључна помоћ је помоћ одмах. Очекујемо другу помоћ за недељу или две у току овог месеца", навео је Чутурило.

Рекао је како је од државе затражена минимална помоћ за слободне уметнике и да су је добили 47. дана од дана када је донесена одлука о помоћи.

То је све само не хитна помоћ, сматра он и додаје да ће различита струковна удружења у наредним данима изаћи са заједничким саопштењем.

"Без наше иницијативе која је есенцијална нема ништа. Негде сам задовољан да имамо памети да се чујемо и организујемо", закључио је Чутурило.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести