Дани барокне музике у Новом Саду

Војвођанско удружење за рану музику по седми пут организује фестивал Дани барокне музике у Новом Саду.
д
Фото: Промо

Претходних година Фестивал је организован почетком јесени али је сада у сарадњи са Студијом за рану музику из Београда одлучено да се одржава у два дела као Барокно пролеће (мај) и Барокна јесен (крај септембра). За Барокно пролеће планирано је шест концерата.

Гала концерт ансамбла Нењ Тринитy Барољуе је сутра у Синагоги од 20 часова, а изводиће Бахову музику на историјским инструментима. У питању је један од најзначајнијих ансамбала за рану музику у свету, са седиштем у Атланти (САД) који је основао 1998. у Лондону Предраг Госта. Солисти су Кристиан Хилз – баритон (Немачка), Јустин Бланд – барокна труба (САД), Илиа Корол (Аустрија), Симоне Пири (Италија) – барокна виолина, Меила Томé – блок флаута (Бразил/Србија), Невена Мајдевац – барокна обоа. Диригент и чембалиста је Предраг Госта, уметнички директор Фестивала и председник Студија за рану музику. На програму су Бранденбуршки концерт бр. 2 у Ф-дуру, Концерт за две виолине и гудаче у Д-молу, Кантата бр. 54 ”Њидерстехе доћ дер Сüнде” и Увертира из Ускршњег ораторијума.

Београдски корнет и сагбат ансамбл који ће изводити музику за дувачки ансамбл наступа 25. маја у Музеју Војводине, Чланови ансамбла, основаног ове године удруживањем српских и италијанских уметника, су Давид Брути, корнет (Италија), Николо Папалетера, корнет (Италија), Филип Ракић, алто сагбат, Никола Петровић, тенор сагбат, Ђорђе Антић, тенор сагбат и Петар Торбица, тенор и бас сагбат.

Ансамбл „Нењ Тринитy Барољуе” ће са солисткињом Радославом Воргић Журжован, сопраном, наступити и 26. маја у Синагоги. На концерту ће премијерно бити изведене арије које су из манускрипта пребачене у модерну нотацију, почевши од најранијих улога оперске диве Франческе Куцони из 1718. и арије „Фра цатене“ (Вивалди), па до краја њене оперске каријере 1738. и арије „Цоме потести, ох Дио“ (Арена).

Концерт “Бахови Синови“, Сонате за флауту и пианофорте на програму је 29. маја у Галерији Матице српске, а наступају Каролина Битер – траверсо флаута (копија Ф.Г.А. Кирста, Потсдам, 1780) и Душан Тороман – пианофорте (копија Ј.А. Стеин, Аугсбург, 1788).

Солистички концерт Андреја Јованића је 1. јуна у Галерији Поклон- збирке Рајка Мамузића, а изводиће свите Роберта де Висéа на француској соло теорби и барокној гитари. Фестивал се завршава 5. јуна концертом “Мусик унд Спраће” у новосадској Катедрали. Музику Баха за флауту и сопран изводиће Радослава Воргић Журжован, сопран, Меила Томé, флаута, Ненад Јанковић, барок фагот и Бојана Димковић, чембало.

Удружење за рану музику је основано 2011. како би се промовисало и ширило интересовање за све форме музике настале пре 20. века кроз подстицај изучавања и извођења ране музике на

аутентичним инструментима, водећи се изворним принципима и интерпретацијом. Удружења је до сада више пута организовало фестивал Дани барокне музике у Новом Саду, као и велики број концерата афирмисаних домаћих и страних извођача ране музике доприносећи интернационализацији културно-уметничке сцене у граду. Извођењем ране музике на историјским инструментима и на историјски информисан начин, како наводе у Удружењу доприноси се и развоју савремених форми музичког стваралаштва у нашем граду и то програма на местима која ће повећати лепоту музике.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести