Дедић: Коначно свирам џез у Београду

БЕОГРАД: Коначно ћу свирати ауторски материјал за моју џез публику у Београду, казао је Танјугу пијаниста Матија Дедић,  који ће са својим интернационалним џез саставом "Three sides of jazz" наступити 30. октобра у Сава центру, у склопу 33. Београдског џез фестивала.
matija dedic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Са њим ће на том концерту сцену поделити амерички бубњар Џин Џексон и холандски контрабсиста Јорис Тепе.
Специјални гост на концерту Матије Дедића биће наш најзначајнији џез пијаниста Васил Хаџиманов.

Цењени хрватски пијаниста истиче да му је велико задовољство што је његов наступ део програма изузетно важног фестивала целом региону. 
"Београдски џез фестивал је одувек био на светском нивоу. У Београд су долазили музичари којки су обележили епоху. Дивно је да такве ствари постоје на овим просторима где влада жута штампа и апсолутна катастрофа у области културе иобразовања", казао је Дедић.

Истиче да након скоро двогодишњег представљања публици претежно репертоаром "Матија свира Арсена", у Београд долази са потпуно другачијим концептом.
"Коначно ћу свирати ауторски материјал за моју џез публику у Београду. Сматрам да ће сва три сегмента припремљена за тај концерт бити занимљива. Занима ме на који ће од тих сегмената публика најбоље реаговати. Соло, дуо или трио. Радујем се што ћу са Василом изводити наше ауторшке композиције и верујем да ће тај део публици бити посебно интересантан", рекао је Дедић.

Он каже да је јако тешо џез музику учинити доступнијом већем броју људи у региону некадашње Југославије у доба владавине ријалити програма. 
"Мислим да је већ све покушано. Таоци смо разних збивања која нам кроје изразито тежак пут у нашим жељама и остварењима. Могу слободно рећи да нам је теже него великој већини наших колега по свету", сматра  Дедић.

За њега нема дилеме да је у Београду имао сјајан пријем публике и много комерцијалнијим програмима од концерта који ће одржати у оквиру програма Београдског џез фестивала.
"Наступ са мојом мајком Габи Новак у Београду био је вероватно и најдивнији тренутак нашег заједничког пројекта. Неке ствари од тада сам направио. Прилично успешно балансирам између регионалних, донекле комерцијалнијих наступа са рецимо Предином, Гибонијем, Габи...и иностраних искључиво џез концерата и дискографских издања. Задовољан сам, а то је за сваког музичара важно", навео је Дедић.

Врхунски уметник се радује бројним професионалним искушењима које га чекају у будућности. 
Најављује да после Београда одлази са Џексоном и Тепеом у Беч и потом се поново окреће сарадњи са Предином и соло наступима на простору бивше државе.

"Паралелно се припремам за концерте где свирам 'Рапсодију у плавом' уз пратњу симфонијског оркестра. Тренутно је врло актуалан и програм Вивалди за три клавира у којем учествујем. Све чешће наступам и са предивном умјетницом Меримом Кључо. Наравно након концерта у Котору, размишљамо да пројект 'Васил, Бисера, Габи и Матија', представимо у још неколико градова", казао је Дедић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести