Дејан Цукић одржао концерт у Ботаничкој башти

БЕОГРАД: Поп рок музичар Дејан Цукић имао је вечерас акустични концерт на сцени Ботаничке баште “Јевремовац” у оквиру другог дана тродневне манифестације “Пикник у башти”, док је прву ноћ обележила Бојана Вунтуришевић.
dejan cukić, Tanjug/Andrija Vukelić
Фото: Танјуг/Андрија Вукелић

Музички програм је кренуо са баладом “Тренутни лек”, старим драгуљем са почетка каријере, што је и објаснио након отпеване нумере.

“Добро нам дошли на пикник. Драго ми је да сте на овако прелепом месту. Ова песма је настала пре 40 година, док је постојала група “Булевар”. Ако мислите да је то страшно, што свирамо већ четири деценије, тек да чујете да смо први бенд имали у трећем разреду основне школе”, духовито је почео Цукић комуникацију са својом публиком близу бине. Наведена композиција “Тренутни лек” била је део албума “Мала ноћна паника” давне 1982. године, групе “Булевар” где је певао Цукић.

На позорници су били само певач са акустичном гитаром и клавијатуриста Драган Митрић.

Кантаутор је наставио даље са хитом “Небо једино зна” (1991) и као на свим концертима, јасно је колико Цукић апсолутно ужива да пева, наступа, обожава свој посао, као да је тек почео каријеру.

Идентичном снажном енергијом пева као да је пред њим 100 посетилаца или 100.000, колико је скоро имао на отварању Беер феста 2019. на Ушћу, где је одржао наступ за памћење.

“Објавили смо нови албум пре овог чуда званог вирус, и никако да га уживо промовишемо. Надам се да ће се и то једном десити како доликује”, изјавио је музичар, тиме открио да вероватно заказаног концерта у новембру неће бити у Комбанк Дворани.

Саветовао је публици - “Памет у главу” као песму са последњег албума “Улица без бројева” (ПГП РТС, 2019).

Током концерта је отпевао и насловну - истоимену нумеру са тог издања, чији му је добар део поетичних текстова написао колега Никола Чутурило Чутура.

Новом албуму ће се вратити и са баладом “Први лет”, где стихови кажу “Првим летом летим теби”, а сам Дејан Цукић се осврнуо и наглас размишљао - “Требало би да снимимо спот за ову песму”.

Певушио је сетно стихове “како је диван дан” за нумеру “Ружа испод пепела” (1992), да би наставио са колекцијом познатих композиција - “Као ти”, или да најави да она (љубав) “Долази тихо” (1992).

“Сетили смо се данас једне песме која је баш добра. А ето деси се тако да је некада забашуримо и заборавимо. Као да се на неким албумима памте само хитови, а ове остале ствари као да их нема, што је неправедно”, била је певачева најава за наслов “Само пусти нека траје”.

Мало је пресекао свој дискографски опус сјајним извођењем песме “Your Song” (1970) славног британског певача Елтона Џона, где се памти стих “I Hope You Don''t Mind”.

Свестрани креативац Цукић је и навео разлог откуд ова песма у репертоару, тек да мало додирне и своју каријеру преводиоца, јер је током пандемије кућа “Лагуна” објавила његов превод аутобиографије “Ја, Елтон Џон” (2020).

“Следећа песма је за пријатну даму која је желела да се слика са мном пре концерта, зове се Јулија. Пумо среће теби и беби”, јасна је била најава за хит “Јулија”, који је одушевио све присутне.

Многа деца предшколског узраста су се весело играла испред позорнице, скакала су, држала се за руке и играла укруг, као да праве коло, што се допало Цукићу и свима у публици.

Иначе је концепт манифестације “Пикник у башти” замишљен да се окупљају породице, парови, групе пријатеља код штандова и шанкова, не би ли пробали велики избор слане и слатке хране, многа пића и напитке.

Тако је Дејан свирао и певао у опуштеној варијанти где је акценат стављен и на дружење уз хедонизам.

Подсетио се Цукић свог раног детињства и судбинског повезивања са пријатељем на бини.

“Тако се ми са Новог Београда преселимо на Звездару, мени то било у почетку тешко, ко зна кога ћу да сретнем у новој школи. Био је то трећи разртед основне, кад ето, први другар у клупи ми је био - човек пред вама: Драган Митрић”, представио је свог верног клавијатуристу, од кога се не раздваја током целе богате каријере.

Испричао је Цукић и једну анегдоту док је спремао једну од епизода своје радио емисије “Оде понедељак” на Радију Београд 202, где је требало да му се укључи директно поп звезда - Гибонни.

Наиме, када је добио контакт колеге којег није видео 30 година (мада је хрватски музичар гостовао у Београду на својим концертима више пута), писао му је поруку да га подсети на себе.

Гибонни му је само одговорио стиховима које је Цукић створио -“Твоја љубав боли, али ми је потребна” из песме “Погледај са прозора” (1987), чиме је показао да и даље памти нумере које су му обележиле рокенрол старе Југославије. Наравно, поносни Цукић је и ову песму вечерас отпевао.

Низали су се хитови као што је антологијска песма “Мокре улице” или је многи знају као “Милица”, у оригиналу беше дует Бранимира Џонија Штулића (“Азра”) и Цукића, а онда је сет листа била богатија и за његово признање кад каже - “Волим кад си ту”, и уме да истакне - “Твоје очи”.

Динамична рок композиција “Дуго путовање возом” је још једном разиграла публику у Ботаничкој башти, што се експлозивно наставило кроз емотивне “Летње кише”, као врхунац вечери.

Наравно, неуморни и енергични Цукић увек ће публици објаснити и нагласити - “Ја бих да певам још мало”, што је свима довољно јасно колико се све време концерта давао и пружао свој максимум.

Дужу концертну апстиненцију услед корона вируса, Цукић је прекинуо у Београду овог лета на самосталном концерту у клубу БитефАртЦафе на Калемегдану и притом одушевио читав аудиторијум.

“Видимо се на пролеће у Комбанк Дворани, када ћемо надам се коначно промовисати наш нови албум из 2019. године”, најавио је Дејан ново београдско дружење и тиме дефинитивно званично објавио да наступа у новембру на том месту свакако неће бити.

Ођавио се Цукић са песмом “Мокре улице” на бис, а публика је очекивала дужи наступ од тих 80 минута, али музичар се даље није враћао.

У недељу увече манифестација “Пикник у башти” ће бити завршена концертом састава “Crystal Strings”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести