Дивна Љубојевић и Мелоди певају у царском граду

Међународни фестивал средњовековне музике – Медимус, у организацији Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена, биће одржан у некадашњем царском граду, Призрену, од 24. до 26. августа.
v
Фото: Медимус

Медимус, трећи по реду, ове године ће трајати три дана, а публика ће у несвакидашњем амбијенту,  атријуму цркве Светог спаса, имати прилику да прати наступе  Дивне Љубојевић и ансамбла  Мелоди, Вере Злоковић и групе Музика Антика, Краљевски ред Витезова, те групе Цашиопеа из Немачке, Цапелла царниола из Словеније и  Боурдон  из Мађарске.

По речима др Александре Новаков из Друштва пријатеља манастира Светих архангела, реч је о најзначајнијој манифестацији из области музичке уметности у протеклом периоду у Призрену. 

– Друштво пријатеља манастира Светих архангела тежећи ка  духовној и културној обнови Призрена, као и  Косова и Метохије, трећи пут организује Међународни музички фестивал Медимус - каже др Александра Новаков. - Подстакнуто Драганом Призренцем, једним од првих српских средњовековних музичара, Друштво кроз овај фестивал жели да представи српско и европско средњовековно музичко наслеђе баш у граду у коме се неговала музичка култура још од средњег века и у коме су настале неке од најлепших композиција ових простора. На тај начин чувамо спомен на царски Призрен и српску културну баштину, а њихову лепоту и значај желимо да представимо љубитељима уметности и културе.

Фото: Медимус

О богатој музичкој традицији Призрена сведочи и податак да је у том граду до 1999. године радила музичка школа „Јосип Славенски” и да су многи Призренци  знали да свирају, један и више инструмената.

Како каже Александра Новаков, музичари се радо одзивају и за више него скромне хонораре учествују на овом фестивалу. Мађарски  Боурдон састав је и прошле године свирао и пожелео да то учини и ове.


Драган Призренац као инспирација

Драган из Призрена био је музичар који је још 1335. свирао на дубровачким трговима, а 1346. извео „Царско коло” на крунисању цара Душана у Скопљу. На двору, пред царем, властелом и гостима, често се, уз музичку пратњу Драгана Призренца, који је свирао трумпету, играла и игра „Косачи“.


Претходне фестивале походили су и Срби из Призрена, њих око 30 колико их данас живи у том граду, затим они из енклава широм Косова и Метохије, као и Срби из уже Србије. Но, како је Призрен и значајна туристичка дестинација, до сада је и велики број страних туриста присуствовао концертима, а у  публици је било и Албанаца, махом професора музичких школа.

Фестивал се организује уз  подршку  Фондације Свети Архангели и Дома културе Грачаница. Генерални покровитељ је Канцеларија за Косово и Метохију Републике Срибје, док је Мађарска земља партнер. Друштво пријатеља Светих Архангела организује и одлазак на овај фестивал уз обилазак српских светиња на Косову и Метохији.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести