ЕГЗИТ 2018 Зиги Марли ширио љубав, а на Латину карневалска атмосфера

Након незаборавног свечаног отварања у четвртак и атмосфере која је јединствена само за Егзит и други фестивалски дан није донео ништа мање узбуђења.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Музика је од раних поподневих часова одјекивала у свим деловима Петроварадина. Посетиоци, који су прошли капије Тврђаве око 21 или 22 сати, могли да помисле да су „промашили“ дан, јер је у односу на четвртак у исто време било знатно мање посетилаца. Међутим, више хиљада младих „загревали“ су се на Кеју и онда око 23 часа простор испред главне бине, улаза на фестивал, и путева који воде ка другим стејyевима на платоу испред Музеја града Новог Сада испунила је река људи.

Након друге вечери 18. издања Егзит фестивала кроз капије Гибралтара на Дунаву прошло је преко 90.000 посетилаца, а организатори очекују да ће током наредне две ноћи та бројка достићи чак 200.000 егзиташа из свих крајева света.

Десетине хиљада посетилаца, међу којима је овог пута било и старијих, њихали су се испред главне бине у препознатљивом реге ритму
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Великом интересовању допринео је и наступ реге иконе и добитника осам Греми награда Зигија Марлија. Десетине хиљада посетилаца, међу којима је овог пута било и старијих, њихали су испред главне бине се препознатљивом реге ритму и у глас су певали Зигијеве хитове попут „Love is my religion“, „One love“, „This is love“ и „Ribellion roses“. После фантастичног Марлија главну бину је заузео Френч Монтана. У публици су се овог пута нашли већином млађи посетиоци који су га поздравили вриском. За узврат Монтана им је „поклонио“ песме попут „Unforgettable“ и „Famous“. Велико одушевљење је изазвала песма коју „и врапци на грани знају“ – „Smels like teen spirit“ бенда „Нирвана“. Поред ових хитова могла се чути и песма недавно преминулог младог ди-yеја Авичија „Wake me up“. Ни након више од два сата журке на мејн стајџу егзиташи се нису уморили, па су уз аплауз и спремне мобилне телефоне за снимање дочекали Бурака Јетера и песму „Tursday“ као и британску звезду у успону Џекс Џонса.

За уводну журку и јединствени доживљај који прижа Денс арена због посебних светлосних ефеката били су задужени и Родхад, Карл Крег, миљеник публике Марко Настић, Филчип Џави и Владимир Аћић. Иако је суботње сунце увелико пржило на Денс арени Мацео Плеџ приредио је журку за памћење, а његови неуморним обожаваоци су ђускали до последње песме. Он их је обрадовао историјским сетом од три сата што су пре њега имали само Лаурент Гарниер, Јеф Милс, Свен Ват, Дитокс и Соломун који је наступио ноћас.

Фјужн бина угостила је највише посетилаца током наступа Ири ФМ, Ниплпипл, а љубитељи тврдог метал звука сјурили су се испред бине за време наступа Cockney Rejects и „Madballa“.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

У једном тренутку фешта се преселила на Латино бину. Уз ритмове углавном кубанске и латиноамеричке музике посетиоци су вежабли кораке румбе, самбе и ча-ча-ча. Осим извођача, односно ди-yејева, током целе вечери на бини су биле и заносне девојке обучене у костиме које су подсетиле на Бразилски карневал. Атмосфера друге вечери на овој бини била је толико добра да су чак и посетиоци који нису планирали посету овом стејyу појурили су низ степенице када су се зачули прве тактови познатих песама попут „Бајлано“ и хита „Деспасито“. У том миксу музике и плеса, како смо сазнали на латино бини испрошена је и јена девојка, све у славу љубави.

С. Ковач

 

Сакупљено 35 тона смећа

После прва два фестивалска дана екипе градске ЈКП “Чистоћа” са Петроварадинске тврђаве и из подграђа однеле су на депонију око 35 тона смећа. Радници с механизацијом су на терену сваког јутра од 6 часова, интензивније се чисти и центар града. Током четири дана Егзита, само на Петроварадинској тврђави ангажовано је 80 радника у комплетној организацији посла учествује више од 150 запослених, наводе у ЈКП “Чистоћа”, и додају да ће до краја фестивала радити у 24 часа и то у три смене.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести