Фантастичан успех Новосадског камерног хора у Варни

НОВИ САД: Новосадски камерни хор победник је управо завршеног 40. Међународног мајског хорског такмичења у Варни, а и његов диригент Божидар Црњански проглашен за најбољег на овом на овом престижном фестивалу  у Бугарској, који је члан Европске гран - при асоцијације.
hor
Фото: Privatna arhiva

Овим признањима, чланови Новосадског камерног хора постигли су један од највећих успеха у досадашњој каријери.

У категорији мешовитих хорова, Новосађани су проглашени за победника и освојили су прво место, златну плакету, диплому и новчану награду, а Божидар Црњански је добио специјалну награду међународног жирија  за најбољег диригента такмичења.

Од 16. до 19. маја, наш хор се у Варни такмичио са још осам из Бугарске, Кине, Русије, Филипина, Румуније, Украјине и Јужне Кореје. Такмичарски програм је сачињавало чак 10 композиција различитих епоха и аутора, од Монтевердија, Грига, до Петровића, Текелијева, Мокрањца, Стајнова Тормиса, Хернандеза...

Ова награда је још једна потврда квалитета новосадског ансамбла, како истиче диригент Божидар Црњански, додајући да су с тим успехом наставили њихову традицију освајања и доношења међународних одличја у наш град.

Веома смо срећни што смо освојили врло високо признање на такмичењу какво је ово у Варни, у заиста озбиљној конкуренцији. Ми смо имали, могу слободно рећи, најбоље издање до сада у нашој такмичарској каријери. Певали смо два пута, у петак и у суботу, и сваки наш наступ заправо је био једна степеница више, и ближе, у освајању једне овако вредне титуле. Знали смо сигурно да смо на добром путу, јер смо иза себе имали недеље и недеље, да не кажем месеце, припрема за ово што се догодило у Варни - износи диригент Божидар Црњански утиске за наш лист.

Управо и пре него што је отпутовао, Новосадски камерни хор је пре десетак дана приредио концерт у Новом Саду, у КЦ “Свилара”, што је била још једна провера и својеврсна генерална проба, пред њихов одлазак на такмичење у Варну.

Десет композиција смо у Варни певали готово сваки пут напамет, и нису изостале реакције људи који су били тамо и честитали нам, из публике и стручне критике. То нас је радовало, наравно и мене, јер је то и лична сатисфакција и мотивација. Признање за досадашњи труд и рад јесте та ласкава специјална награда за најбољег диригента оваквог фестивала. То су прелепи утисци, и ми још увек под њима. Наравно, оно што је јако значајно и лепо, јесте да ће новосадска публика моћи ускоро да нас чује, већ 6. јуна на концерту у Синагоги, где ће Новосадски камерни хор, заједно са Хором Академије уметности у Новом Саду и мојом маленкошћу, бити у главним улогама, најављује Божидар Црњански.

Процес једног оваквог такмичења је вишеслојан, подразумева и припрему, и затим одлазак и учешће на њему, и то, по речима Божидара Црњанског, може да се пореди са спортским припремама, током којих спортиста постаје све јачи и бољи. Тада и награда, додаје он, долази као последица тог рада, али не само награда, него и оно што се дешава након ње.

Иста је ситуација и с нама уметницима. Људи који су нас чули у Варни, одмах су дочекали да нас брже-боље позову на неке фестивале, које сами организују, и које би препоручили. Летвица је у Варни подигнута овог пута, рекао бих, врло високо, и томе нема краја, увек може се дизати у недоглед. Свакако ће планови за будућност бити усмерени ка такмичарском пољу. Оно што радује, јесу и концерти. Имамо врло лепу сарадњу следеће године с оркестром из Улма, и осим тога неколико наступа, што самостално, што у садејству с другим нашим уметницима, напомиње диригент Црњански, захваљујући се на подршци за учешће у Варни “свим пријатељима ансамбла, људима и институцијама који их годинама подржавају, као АУНС, Привредна комора Војводине и Градска управа за културу Града Новог Сада.”

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести