„Фестен” свира џез на „Цепелину”

Концертом џез квартета “Фестен” Музичка омладина Новог Сада завршава програм Новосадског музичког лета, на које су наши суграђани навикли током многих претходних година.
„Festen” - džezeri Foto: Festen
Фото: „Фестен” - џезери инспирисани гранyом Фото: Фестен

„Организујемо традиционални циклус концерата током лета још од 1995, али ове године он није домашио меру, коју заслужују наши суграђани, с обзиром на износ новца који смо добили за овај програм.

Али, опет смо се трудили да га осмислимо на најбољи могући начин, тако да је на концертима, које смо организовали махом почетком лета, публика могла да слуша Симфонијски оркестар РТС -а, барокни оркестар “Савариа” из Мађарске, затим да чују извођење Бахове кантате “Магнификат”, и гудачки квартет “Тајј”, поводом јубилеја овог нашег познатог састава, који постоји двадесет година“, каже за наш лист секретар Музичке омладине Новог Сада Милан Радуловић.“Сада завршавамо Новосадско музичко лето, захваљујући Француском институту, концертом квартета “Фестен”, који ће се, дан касније, представити и на фестивалу Нишвил.“   

Концерт почиње у 21 сат а улаз  је бесплатан

“Фестен” творе Оливер Дегабриел, електрична гитара,  Дамиан Фло, саксофон, Максим Фло, бубањ, и Жан Капса, клавир. Чланови бенда одрасли су током 90-их година слушајући Соник јут, Саундгарден, Биртдеј парти... Песме су им стога кратке, а инструменталне мелодије звуче као да су написане да буду певане. На сцени група даје ритам, такозвани “грув”, тако да ухвати и очара публику.

“Звук, хармонију, ритам, не намеће један солиста, него укупна динамика бенда. Сви чланови бенда компонују заједно, а чини се да квартет ради као да је сваки музичар у служби једног ентитета”, описују критичари њихове наступе. „То јесте џез, али који је морао да подлегне жестоком завођењу рокенрола, који су чланови квартета слушали током свог тинејџерског доба, да би га касније употребили у својим композицијама које су и оригиналне и енергичне у исто време”.

Концерт почиње у 21 час на броду “Цепелин”, усидреном на новосадском кеју. Улаз је слободан, али је број места, због безбедности, ограничен на 150, но свирка ће моћи да се слуша и са кеја.   

    Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести