Фестивал Piano City Нови Сад од 7. до 9. септембра

Фестивал Piano City Нови Сад одржаће се од 7. до 9. септембра, а отвориће га позната јапанска пијанисткиња Момо Кодама, чији ће наступ у Синагоги бити посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија.
y
Фото: Youtube Printscreen

Концерт уметнице која је наступала са Берлинском филхармонијом и Бостонским симфонијским оркестром почеће у 20 часова и од свих програма фестивала једино ће се за њега наплаћивати улазнице (500 динара у продајној мрежи GigStix-а, 600 динара на дан концерта)

Важна ставка овогодишњег фестивала је и гостовање идејног творца Piano City концепта, берлинског пијанисте Андреаса Керна, који ће се Новосађанима представити у музичком формату “Сусрет са уметником” 8. септембра од 19 часова у Културном центру ЛАБ .

Целодневни концертни маратони биће одржани на пет локација у граду (СПЦ „Војводина”, плато испред зграде Ректората УНС-а, салетла у Дунавском парку, Музеј Војводине и Ликовни салон Културног центра Новог Сада), а међу учесницима су и гости из региона и иностранства, као и младе наде српског пијанизма, укључујући једну од најуспешнијих српских пијанисткиња млађе генерације Марију Тимотијевић.

Грађанима ће бити приређено и неколико тематски осмишљених концерата. Тако ће у “Салону у Радничкој” бити одржани поноћни концерти 7. и 8. септембра, који ће почињати тачн о поноћи и 1 сат касније, и на којима ће yез и ауторску музику изводити Александар Јовановић Шљука, Сава Ботић, Милица Тегелтија и Далида Грмуша.

Најављен је и концерти на Катамарану “Пливајуће острво”, заказан за 9. септембар тачно у подне на плажи Шодрош, где ће своје композиције свирати Алекса Станковић, док ће се музиком савременог шпанског композитора Виктора Карбаха представити београдски дуо Вертиго. Катамаран ће се у 16 часова отиснути на једночасовну пловидбу, а за концерт новосадске пијанисткиње Нере Бељански који ће се одржати на броду, место се резервише на Фејсбук страници фестивала.

Фестивал ће укључивати и програм за труднице, кутке за децу и неколико радионица. Концерт за труднице одржаће се 8. септембра од 18 часова, у сарадњи са удружењем Mens Musica. За децу ће бити постављено осам кутака широм града, а поред програма који је осмишљен за децу попут “Концерта музике из Дизнијевих цртаћа” који ће се одржати 9. септембра у 12 часова у КЦ ЛАБ, заинтересовани ће моћи да чују и солистичке дечје концерте најпре четрнаестогодишње Петре Спасојевић у Ликовном салону КЦНС-а  од 12 часова, а затим и Клавирски дуо „Искрице”

Фелденкраис радионица, која ће се одржати у Салону у Радничкој 8. септембра са почетком у 14 часова, радионица “Тело као инструмент ” која ће се одвијати у КЦ ЛАБ од 12 часова, као и музичка радионица за децу Мирне Мирков Стеш у Музеју Војводине 9. септембра од 10 часова за коју су неопходне пријаве, за циљ имају да приближе музику и онима који се њом не баве.

Новосађани ће одржати седам кућних концерата у својим домовима, а концерти ће бити одржани и у Свечаној сали Градске куће, баштама City Hostelа и хостела VaradiNNN, на главној аутобуској станици Новог Сада, у салону Адвокатске коморе Војводине, просторијама Завода за културу војвођанских Словака, Институту за онкологију у Каменици, школи “Милан Петровић“ и Лиманском парку. На свим локацијама налазиће се плава кутија за прикупљање помоћи за лечење тешко оболеле младе пијанисткиње Драгане Станимиров, а фестивал ће  9. септембра  затворити нишки пијаниста Дејан Илијић премијерним извођењем композиција за соло клавир у Синагоги од 21 час.

Фестивал организује удружење Мистyланд уз подршку Управе за културу Града Новог Сада и реализује се у оквиру Фондације 2021.

        С. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести