Голуб: Бавимо се појединцем као последицом друштва

БЕОГРАД: Бранко Голубовић Голуб фронтмен бенда Гоблини допутовао је чак из Јордана како би данас присуствовао промоцији њиховог новог албума "Једнина" у Музичкој кући Метрополис.
goblini, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Нови, седми студијски албум доноси десет ауторских песама, које се, како Голуб за Танјуг објашњава, овога пута баве - појединцем.

"Име ''Једнина'' се десило негде на почетку снимања албума када смо, анализирајући текстове, схватили колико се бавимо појединцима, за разлику од прошлог, ''Робе с грешком'', где смо се бавили системом, режимом, друштвом - свим тим проблемима који се тичу пада моралних вредности везаним за социјалне, економске и етичке ситуације, не само код нас већ и у региону", каже Голубовић.

Овога пута бавили су се, истиче, последицама свега тога - људима који су из тих ситуација изашли, на овај или онај начин.

"Неки су сада губитници, неки победници, неки су будуће вође, неки новокомпоновани шљам, те контраверзни бизнисмени… Дакле има и позитивних и негативних персона''.

Од 1992. када су Гоблине основали поред Голуба и Ален Јовановић (гитариста) и Владислав Кокотовић (басиста), са паузом од скоро 10 година од 2001. године, бавили су се друштвом, системом и текстовима су утицали на многе.

Да је музички утицај и даље јак сигуран је Бранко Голубовић.

"Мислим да музика и даље може да утиче на публику да развије критичко мишљење и став, бар у некој мери. Они који слушају Гоблине и свесни су наших текстова, верујем и да мисле као и ми. Томе се и надамо", каже Голуб.

Бранку је адреса већ годинама у Јордану, где се бави хуманитарним радом, писањем књига и наравно, писањем текстова за Гоблине, а како и сам признаје, није лако да се албум сними са различитих континената, но међутим, сматра да су успели да направе ''најозбиљнији и најквалитетнији албум до сад''.

"То лудило траје већ 10 година. Добра организација је наравно најважнија. Некад у авиону имам среће да одспавам, некад немам, па директно стајем на бину… Није лако, али успевамо. Што се тиче рада на новим песмама, срећом ту је технологија 21. века, размењујемо фајлове, шаљемо једни другима шта смо направили. Идеје се размењују, али се највише ипак уради кад смо заједно'', закључује Голуб.

За продукцију албума "Једнина" био је задужен Драган Алимпијевић ПИК, изашао је под окриљем издавачке куче Метрополис Мусиц, са којом су Шапчани и започели сарадњу деведесетих година, а Радио Београд 202 је медијски покровитељ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести