ХР ветерани преко Бајаге ратују за Томпсона

ЗАГРЕБ: Српски музичари Бајага и Инструктори ипак ће наступити сутра у Вараждину на Шпанцирфесту.
1
Фото: Tanjug

Удружење ратних ветерана Вараждина покушало је, наиме, да спречи долазак српског музичара, након што су то исто учинили, али успешно, припадници удружења ветерана из Карловца, где је Бајага требало да наступи на Данима пива у том месту. 

Вараждински градоначелник Иван Чехок каже да је Бајага у том хрватском граду наступао два пута у последњих осам година и да није било никаквих проблема. 

"Нисмо се никада противли његовом наступу, нити је било негативних реакција. Вероватно је то ођек онога што се догодило у Карловцу, али Карловац није Вараждин", рекао је Чехок. 

Портал 24сата је тим поводом констатовао да је ово лето у Хрватској обележила "мобилизација деснице, бранитеља и Цркве".

Уз подсећање да се дешава нешто слично оном када су се ветерани борили против некадашњег премијера Зорана Милановића, 24сата пише да "бранитељи имају рат за (Марка Перковића) Томпсона, против других пјевача". 

Коментатор констатује да је заправо захтев хрватских ветераниа за забрану других певача контрапродуктивна у односу на буку која се догодила због Томпсона.

Тиме, истиче, они доказују да је Томпсон више од певача, "некаква икона радикалне деснице и њен трибун". 

Иначе, Бајага је с Инструктурима наступао у Вараждину два пута, 2010. и 2015. године, пред десетак хиљада људи и оба пута није било никаквих проблема. 

У оквиру својеврсне "анти-Бајага" хистерије, која је завладала протеклих дана, тврди се да је он певао "за четнике" у Бањалуци и Книну, 1993. и 1994. године а, како преноси тпортал, преко опскурних портала објављују се ''инкриминишући'''' докази. 

Медији пишу да противници Бајаги замерају песму "Буђење раног пролећа" из 1991. у филму "Вуковар, једна прича" Боре Драшковића, српском кандидату за Осцара 1995, исте године кад је хрватски кандидат био филм "Вуковар се враћа кући" Бранка Шмита. 

Подсећа се да овај, у основи антиратни филм, завршава снимцима срушеног Вуковара из ваздуха, који за музичку подлогу имају Бајагину песму. 

Делове овог филма противници Бајагиног наступа деле на Јутјубу без појашњавања контекста. 

Други случај је песма ''Само слога Србина спашава'' настала 1999. године у којој Бајага с Дејаном Цукићем и Бором Ђорђевићем пева као одговор на НАТО бомбардовање Србије, иако та песма нема никакве везе с Хрватском. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести