Изненађење у СНП-у: Уз Травијату и вино, публика наздравила Опери

НОВИ САД: Замислите сцену, долазак на оперу, узимате програм, седате у највећу позоришну салу на Балкану, и почиње опера. Сасвим редовно вече у Српском народном позоришту. Али синоћно искуство било је све сем уобичајено.
s
Фото: Srđan Doroški

Публика која је синоћ била на извођењу Вердијеве опере "Травијата" имала је специјално изненађење - ученици Средње економске школе "Светозар Милетић" на пракси услужили су присутне у публици вином.

Ми дубоко верујемо да је одлазак на оперу, а и генерално у позориште, искуство. Тиме се водимо последње четири године, а то не манифестујемо увек на исти начин. Али ако можемо да стојимо на сцени и певамо о вину и срећи, онда ту срећу желимо да поделимо и са онима који је нама доносе, а то је наша позоришна публика. Синоћно извођење Травијете била је стога прилика да заједно наздравимо, прича управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Шок, па одушевљење, у свега неколико минута трајања Здравице у изведби оперског ансамбла и гостујућег солисте из Мексика, ђаци, као конобари на пракси, кретали су између редова, док је публика махала и наздрављала.

Фото: Srđan Doroški

Велики број карата публици је поклонила компанија Идеа, која је у години, кад је култура у фокусу новосадских дешавања, партнер најстаријег националног театра. Идеа је покренула кампању “Овај град свира” показујући још једном да верује у идеју да је култура оплемењујући начин живота.

Фото: Srđan Doroški

Често спомињана као најпознатија Вердијева опера, Травијата је уједно и опера са којом је 1947. године званично и формално основана Опера Српског народног позоришта као засебна уметничка јединица.

Компонована је 1853. године,  и припада композиторовој популарној триологији, у којој Верди ликове приказује на различите начине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести