Томас Хемпсон: Опера је енциклопедија људског понашања

БЕОГРАД: Славни амерички оперски певач Томас Хемпсон наступиће у оквиру 53. БЕМУС-а у четвртак увече на Коларцу, а специјално за Танјуг истиче да му се толико допало у Београду, да жели да поново дође веома брзо.
hempson
Фото: BEMUS/ promo

Веома актуелан светски баритон за кога се каже да је најбољи Фигаро који постоји, Томас Хемпсон ће сутра вече на Великој сцени Коларчеве задужбине певати заједно са Симфонијским оркестром Радио телевизије Србије под вођством диригента Бојана Суђића.

Гошће програма биће домаћи, а светски познати сопрани - Драгана Радаковић и Александра Јовановић.

На програму ће бити арије из опера „Тако чине све“, „Дон Ђовани“, „Фигарова женидба“, „Чаробна фрула“ В. А. Моцарта, као и арије опера „Дон Карлос“ и „Магбет“ Ђузепеа Вердија.

"Мој омиљени композитор је увек онај којег тренутно певам, тако да ту свакако спадају Моцарт или Верди, а мој репертор свих ових година обухвата и дела Вагнера, Донацетија", подвукао је амерички баритон.

"Овде сам позван на један прави Гала концерт, са значајним аријама и дуетима из тих опера, и предложили су ми две дивне даме да наступају са мном. Ту је и изванредан диригент, прави маестро Бојан Суђић. Некако смо се сви одмах препознали, сличан сензибилитет за музику и уметност имамо. Први пут у животу се видимо, а ето одмах смо на прву лопту кликнули, а то се данас ретко дешава. На пробама уживамо", поделио је утиске Хемпсон у вези сарадње са домаћим уметницима.

Према његовим речима, данас је било који концерт, музика која се изводи уживо у тешко доба пандемије, веома драгоцена, прави празник.

"Тако очекујем и од концерта сутра вече код вас. Волим програм који ћемо изводити, иначе имам срећу да певам само репертоар који ме покреће, нумере које ми значе, имам за њима велику страст", нагласио је уметник.

"Опера је по мени енциклопедија људског понашања. Ми позивамо људе на концерте стандардног оперског репертоара као начин да видимо приче о нама самима. Тамо одлази публика да чује приче које су везане са њиховим животима", анализирао је један од најпопуларнијих оперских певача.

"Класична музика је данас ретко сјајан доказ слободе и демократије, и то славимо у уметности сваки пут када одржимо концерт", каже Хемпсон, добитник Греми награде, Едисонове награде и Grand Prix du Disque.

Хемпсон је одушевљен чињеницом да је Београд током ове године за кратко време угостио инострана имена оперске сцене или балетске уметности као што су Пласидо Доминго, Елина Гаранча, Сергеј Полуњин, Хулио Бока, као и ускоро на Коларцу - ирски пијаниста Бери Даглас.

"Све је то заиста фантастично. Ваш град не познајем, први пут сам овде, стигао сам јуче и већ ми се толико допада да бих веома брзо волео да дођем поново. Одмах могу осетити невероватну позитивну енергију коју имате у Београду, што је веома узбудљиво за мене као посетиоца и уметника. Упознат сам са тешкоћама са којима се суочавате око средстава да се реализују многи културни садржаји, али опет, како видим, ипак вам се гостовања тако великих имена дешавају", био је пун одушевљења Хемпсон.

"Чуо сам да ћете овде имати посебну Кућу опере, што је заиста маестрално", додао је баритон.

Такође на помен имена Лучано Павароти, који је гостовао у Београду 2005. године, амерички уметник се обрадовао и истакао да је давно током 90-их година наступао са њим на сцени.

"Био сам тада млад певач на почетку каријере, и делили смо позорницу, што је за мене била огромна част. Одувек сам био његов велики фан, он је имао савршену технику певања као нико други на целом свету. Била ми је велика привилегија да у својој каријери имам поред себе такву уметничку непревазиђену величину".

Такође, чест гост Београда, као и овог лета, јесте чувени индијски диригент Зубин Мехта, који је наступио 10 пута са Београдском филхармонијом.

У актуелној сезони 2021/22 Томас Хемпсон је у улози дон Алфонса дебитовао у Моцартовој опери „Тако чине све“ у Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, под диригентском супервизијом Зубина Мехте.

"Драго ми је да је тако велики диригент пријатељ са Србијом. Увек је говорио - "Музика чини људе живим". А музика јесте његов живот, есенција. Познајемо се већ 25 година, сарађивали смо доста заједно, радио сам и са његовим оцем у Лос Анђелесу, познајем му браћу и нећака по Торонту и Чикагу", отркио је Хемпсон.

"Никада није дириговао опетом "Cossi fan tute" (Тако чине све), али је желео да ради са мном. Иако већ у позним годинама, он је у души и енергији вечно млад. Био је на свим пробама, певао је све делове, толико се укључио у сам процес да је то невероватно. Ретко да данас неко може са толиком страшћу да и даље наступа како то чини Мехта", хвалио је свог пријатеља.

Веома продуктиван уметник Хемпсон остварио је преко 80 улога и дискографију која обухвата више од 170 албума.

Понекад уме бити напорно одлазити на толике светске турнеје, али њему прија енергија коју добија несебично од публике и то му даје снагу за даље.

Драго му је што у последње време наступа у многим земљама где никада раније није био, а до сада се подразумевало да пева у Бечу, Салзбургу, Њујорку, Чикагу, Лондону.

"Не бих одиграо 80 рола у каријери да нисам проширио деловање оперске уметности и на друге земље. Имао сам и неке драмске улоге у позориштима, као прави глумац и то ми је веома пријало", открио је Хемпсон и додао како није имао понуде да игра у холивудским филмовима или да наступа у мјузиклима на Бродвеју, јер каже да су те струје - тржишта у потпуности одвојене од опере.

За крај амерички уметник се дотакао и пандемије која још увек нема краја.

"Одрастао сам у породици научника, тако да веома верујем у науку. Заиста нисам пронашао ниједан доказ зашто бисмо се плашили вакцинације. Опет, ту је други проблем, да и поред вакцине, народ се плаши да буде у истој соби са већим бројем људи, што је већ проблем друштва. Наравно, људи су се свега ужелели, а друштво је схватило да морамо имати концерте, посећивати културне активности, стварати поезију, романе, имати књижевну продукцију. Потребно је да делимо животне приче са другима, а не да будемо и даље нон стоп на дистанци", закључио је оперски певач Томас Хемпсон за Танјуг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести