Изузетан успех новосадског ансамбла „Рес миранда“ на хорском такмичењу у Тузли

Уз бројне афирмисане новосадске хорове, на овдашњој музичкој сцени стасавају и стичу репутацију и врсни млади вокални ансамбли попут женског камерног хора “Рес миранда”, чије су чланице недавно оствариле нови, изузетно значајан успех на Међународном хорском такмичењу “Леге артис” у Тузли, где су освојиле Гран при фестивала.
resmiranfda
Фото: Приватна архива

Овогодишњи, други по реду Хорски шампионат “Леге артис”, који је одржан почетком јуна у Тузли, окупио је хорове и вокалне ансамбле из Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Хрватске и Пољске, разврстане у више такмичарских категорија. Младе певачице “Рес миранде” наступиле су у категорији вокалних ансамбала, где су освојиле прву награду жирија са 97,67 бодова, као и награду за најбоље извођење духовне композиције, а за укупан такмичарски наступ додељен им је Гран при фестивала.

„Висока признања која добијамо на интернационалним такмичењима нам пуно значе, као путоказ и потврда да идемо у добром смеру“, говори нам чланица “Рес миранде” Милица Ранчић, додајући да су наступи на фестивалима попут овог у Тузли добра прилика за стицање познанстава, склапање пријатељства, размену искустава са члановима других ансамбала као и могућност успостављања сарадње са њима, што све доноси жељу за новим извођачким достигнућима.

„Волимо то што радимо и трудимо се да свој репертоар на што бољи начин представимо слушаоцима. У тренутку када певамо и када приметимо да музика коју стварамо усрећује некога у публици, то је за нас највеће задовољство. То се не заборавља, тај осећај остаје и то се памти!“

“Рес миранда” је женски вокални ансамбл формиран 2015, који чине осам чланица, које деле љубав према хорском певању и жељу за популаризацијом класике. Уз композиције уметничке музике различитих епоха и стилова, “Рес миранда” на свом репертоару има и нумере популарне и традиционалне музике, а таква ширина извођачког дијапазона наилази на срдачан пријем публике и похвале стручњака, што је потврдио и њихов наступ на прошлогодишњем Интернационалном хорском фестивалу у Охриду, где је “Рес миранда” освојила прву награду и специјално признање за најбољи репертоар.  

После изузетног успеха на интернационалном хорском такмичењу у Тузли, чланице “Рес миранде” се сада припремају за учешће на предстојећем хорском фестивалу у Ровињу у Хрватској, спремајући нови репертоар, а планирају да ове године одрже и концерт у Новом Саду.

Б. Хложан

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести