Јелић: Кад уђете дубоко у лик пронађете нешто и о себи

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је оперска певачица Марија Јелић која је говорила о својој улози у опери "Владимир и Косара" Српског народног позоришта.
Танјуг/Драган Кујунџић/Марија Јелић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Марија Јелић

Јелић је рекла да је морала пропустити премијеру опере композитора Стевана Дивјаковића 28. марта јер се разболела а због одговорности према професији и колегама није желела да направи непредвиђену ситуацију и да се још неко разболи.

"Тај вирус је учинио своје и нисам могла да се опоравим до премијере. Нажалост тај викенд је за мене био јако лош", признала је Јелић.

Очекујући да се придружи представи СНП-а у улози Косаре, Јелић је била рекла да се ради "о дивној опери" и да је срећна што има колеге које увек могу да ускоче и "што је премијера прошла изузетно добро".

Према њеним речима, хор, оркестар и солисти СНП-а су на "веома високом нивоу".

Јелић је рекла да "Владимир и Косара" представља иновацију на нашој музичкој сцени имајући у виду да је та опера први пут постављана сценски, док је раније била изведена само музички концертантно.

"Мислим да ће бити често на репертоару. Ради се о дивној љубавној причи. Та љубав се завршава нажалост на трагичан начин, али она на крају даје поруку која је ванвременска, ванисторијска и вангеографска", оценила је сопранисткиња.

Јелић је рекла да се историјска прича из "Владимира и Косаре" може применити на многе широке друштвене контексте, где можемо да видимо један врло софистицирани друштвени однос и положај одређених људи, поготово жена".

Према њеним речима, Косара је била "ћерка цара, супруга краља и себе је осећала делом народа".

"Врло је софистициран, комплексан психолошки лик. Само креирање лика је јако значајно. Уколико уђете дубоко у карактер можете да схватите да и ви можда имате нешто у себи што нисте пронашли до тог момента", истакла је певачица.

Јелић је оценила да "свако од нас може себе да унапреди кроз ликове" и види "како би се понашао у одређеном друштвеном периоду".

"Публика је уживала на премијери и репризи и сматрам да ће свако ко дође на представу извући нешто за себе, што може да примени у свом животу", додала је сопранисткиња.

Јелић је свој солистички реситал имала 5. октобра 2021. године у њујоршком "Карнеги холу", а сада уз припреме повратак у Њујорку планира за јун и у концерт са оркестром "Станислав Бинички" у Коларчевој задужбини у Београду.

У Коларцу ће певати најзначајније и најлепше оперске арије Вердијевог и Пучинијевог репертоара са гостима, док ће у јулу одржати солистички концерт Летонији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести