Јован Матић, Дел Арно Бенд: 10 органик песама као рецепт за мир

НОВИ САД: Српски реге бенд Дел Арно Бенд (ДАБ), најпознатији на просторима некадашње Југославије, након непуних 14 година  објављује 25. јануара 2019. нови албум под називом „Ако не знаш шта да радиш”.
del arno bend jovan matic
Фото: V. Miloradović

На недавном премијерном преслушавању нових нумера и необавезном дружењу са фронтменом Јованом Матићем, најављен је „organic” албум који би требало да буде „ствар за помирење” на овим просторима.

При првом слушању песама стиче се утисак да је нови албум као пулс - истински знак живота - након деценијске клиничке смрти бенда који је, некако, ипак непрестано дисао. У међувремену, ДАБ је претрпео озбиљне промене које су све скупа утицале на одлагање уласка у студио, или бар објављивање нових ствари које би остале доследне свему ономе што су радили до тад, а ипак уз неки нови звук и неочекивани приступ стваралаштву.

Нема, наравно, никаквог разлога који би могао неутралном посматрачу да оправда оволику паузу, дужу него што трају каријере неких уметника, наводи Матић, свестан да се питање „зашто им је требало 13 година да поново нешто објаве” неминовно намеће, уједно објашњавајући да је „главна линија неслагања ишла по сред моторне снаге бенда, дакле између главних аутора”, њега и његовог брата Владана.

Након објављивања албума „Време водеˮ 2005. године, појавиле су се и прве назнаке да нисмо сасвим сигурни куда даље. Оне у почетку нису биле претерано видљиве и нису успоравале рад групе. Моје уверење јесте да је свеопшта атмосфера унутар тима била један од узрока ове летаргије. Све до пролећа 2016. трајали су разговори с циљем да се проблеми превазиђу, али они нису уродили ни договором, као ни завршавањем албума. На пролеће 2017. наш стари пријатељ Хорнсмен Којот се јавио са идејом о сарадњи и приложио свој допринос, а ми додали свој, и тако нас је песма „Још увек има надеˮ вратила на мапу живих. Приликом те сесије снимили смо још три нове песме, а овог лето још шест и коначно завршили албум. Не жалимо што смо кренули поново од нуле, али жалимо што су они који нас воле морали оволико да чекају.

АлбумАко не знаш шта да радишје нешто потпуно ново и неочекивано од ваше екипе, а ипак се и на прво слушање може осетити препознатљив ДАБ звук. Шта је све утицало на новине у стваралаштву и идеју оorganicалбуму?

Пре две године променио сам процедуру и одлучио да „ресетујем системˮ унутар бенда и да се ослоним пре свега на врлине екипе са којом радим. Реч је о људима који су врсни музичари и који изузетно добро функционишу уживо, па је било логично да се вратимо том принципу као основи за даљи рад. С друге стране, умеће живог свирања је можда још једина линија одбране здраве музике, па сам одлучио да предложим екипи да тако и радимо, живо, непосредно и да се сва та енергија коју ми врло добро препознајемо док стварамо осети и у крајњем резултату. Врло смо задовољни како је испало на крају, а преко тога смо смо добили и путоказ за даље подухвате.


У плану албум за албумом

Обзиром да смо све наше пријатеље измучили дугим чекањем, могу слободно сада да објавим да више таквих чекања неће бити, најављује Јован Матић.

Већ на пролеће, додаје наш саговорник, завршавамо један за нас изузетно интересантан пројекат, заједнички албум с певачким групама „Јенђеˮ и „Паганкеˮ.

Идеја је да се деси сусрет те наше вокалне традицаионалне народне песме и реге музике. Очекујемо снимање на јесен и зиму 2019, а излазак новог албума на пролеће 2020. Надам се да је то за сада довољно планова, најавио је Матић.


При премијерном преслушавању песама, стиче се утисак да је свако дело засебно и свако потенцијални хит.

Све песме са новог албума имају заједничко да су повратак „roots” музици, која је реге и учинила светски познатом формом. Ту смо још себи дали одушка и одали поштовање неким музичким формама које су уско везане за реге. Кратка и јасна, јер траје свега колико и школски час, и уз нит која има свој сасвим одређени смисао ако се слуша редом који смо поставили на албуму. Нескромно ћу рећи да мислим да смо направили нешто што ће се памтити.

Због чега је овај албумствар за помирење”?

Кроз ових десет повезаних прича, ДАБ нуди рецепт за опште помирење и добро расположење и то је наш поклон свима у региону коју исувише дуго чекају да се ствари врате у нормалу. Није реч о носталгији за некаквом државном творевином, али јесте реч о носталгији за односима какви су владали међу људима у време те творевине. „Ако не знаш шта да радиш“ нуди десет предлога како се то може покренути и ми хоћемо да верујемо да ће нашу поруку у боци чути многи од Алпа до Егеја и од Паноније до Отранских врата.


Турнеја креће из Београда

Албум „Ако не знаш шта да радиш” ће бити у продавницама од 25. јануара 2019, а ДАБ ће најпре у Београду представити тај албум на великом концерту у Дому омладине 9. фебруара 2019. Заинтересовани већ сада могу да набаве CD и карту за концерт, албум је доступан преко сајта www.mascom.rs по цени од 599 динара, а улазнице на свим продајним местима Евентима за 1.000 динара. Након тога, у плану је да свирају где год буду позвани, а како кажу, трудиће се да то буде заиста свуда. Пре самог концерта, крајем децембра, излази нови сингл „Мени се окрениˮ и спот за ту песму.

Иначе, „Дел Арно Бенд” постоји 32 године и основала су га браћа Јован и Владан Матић. До сада су објавили пет албума, неколико синглова и један албум као компилацију илити ретроспективу свог дотадашњег рада (2001. године).


Будући да за собом имате скоро деценију и по паузе, колико је било тешко задржати стару публику, али и стећи нову?

Право је чудо да нас нису сви заборавили, објективно можда смо то и заслужили, зато што су оволике паузе све само не добре, штавише најчешће су кобне. Одржали смо се захваљујући нашој верној публици која без дилеме носи титулу најстрпљивије публике у региону. Неизмерно им хвала на томе! Нови албум свакако је прилика да нас нови људи упознају и овде и у региону, пошто се албум обраћа свима на овим нашим просторима.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести