ЈУ група 10. септембра на Ташу слави 50 година постојања

БЕОГРАД: Најдуговечнији рокенрол састав на простору бивше Југославије, чувена "ЈУ група" обележиће велики јубилеј - 50 година каријере 10. септембра на стадиону Ташмајдан, најавили су организатори догађаја.
j
Фото: Youtube Printscreen

Пет деценија каријере антологијски бенд ће прославити у кругу својих пријатеља, колега и верне публике, а овом великом бенду у сваком смислу, на бини ће се придружити велики број музичара из целе Југославије.

Колеге - гости на будућем концерту ће се представити током узбудљиве и динамичне кампање за концерт, која ће трајати цело лето, уз неколико изненађења.

Да подсетимо, “ЈУ групу” су у јесен 1970. године основали браћа Драги и Жика Јелић, оргуљаш Миодраг Миле Округић и бубњар Велибор Бока Богдановић, под радним називом “Идејни посед”.

На наступу у земунском клубу “Синагога” 29. новембра исте године, диск џокеј Зоран Модли је позвао публику да одабере ново име овом бенду.

Прихваћен је предлог Мирослава Станивука и од те вечери они су постали - "ЈУ група".

Годинама касније свирали су редовне рођенданске концерте 29. новембра, на Дан Републике, када су званично и основани.

Чланови бенда воле да нагласе да их „само љубав и једноставност“ одржавају свих ових година.

Свакако ови вечни младићи рокери представљају бенд који најдуже постоји на овим просторима и први су кренули да комбинују рок музику са елементима традиционалне музике са Балкана (донекле у том сензибилитету касније ће се представити македонски етно рок џез састав “Леб и сол”).

Од оснивања 1970. године до данас, на челу са “неуништивом” браћом Жиком и Драгијем Јелићем, група је пролазила разне фазе и поставе унутар бенда, где је последње три деценије трећа карика - гитариста Петар Јелић. Сада славе више од 50 година заиста чистог рокенрола.

ЈУ Група је објавила низ значајних албума, од деби материјала „ЈУ група“ (1973) до последњег „Ево стојим ту“ (2016), где су забележене ванвременске песме и хитови - „Црни лептир“, „Чудна шума“, „Косовски божури“, „Од злата јабука“, „Морнар“, „Дунавом још шибају ветрови“.

На јубилеј од пола века објављен је бокс сет од свих 13 студијских албума, што чини укупно 134 песме, као заједничко издање две дискографске куће - ПГП РТС-а и Југотон/Кроација рекордс.

Тада је реализован и директан онлине пренос промоције тог бокс сета дискова и уједно прославе њиховог рођендана на друштвеним мрежама, током пандемије - 29. новембра 2020, уместо планираног великог концерта у Штарк Арени, који је морао бити отказан, као и касније у Мтс Дворани.

Драги и Жика Јелић су обећали да ће се кад-тад десити обећани концерт за прославу 50. рођендана, и тај тренутак је коначно дошао, тако да сви фанови великог бенда могу уписати датум - 10. септембар на Ташмајдану.

Концерт на Ташмајдану заједно организују "Студио Берар" из Новог Сада и "Marsh Production" из Београда који поручују свим обожаваоцима ЈУ групе - "Будите део историје рокенрола и дођите да уживате у ванвременским рок хитовима".

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести