Јулија Хартиг у петак свира дела Исидоре Жебељан у Свилари

У културној станици „Свилара“ вечерас у 20 часова, као део програмског лука „Хероине Европске престонице културе“, биће приређен концерт виолинисткиње Јулије Хартиг, Новосађанке која већ дуже време живи и ради у Холандији.
svilara dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Јулија Хартиг је потекла из музичке породице, студирала на Академији уметности у Новом Саду, где је и почела да ради, и наступа као солиста и као концертмајстор „Камерате академике“ и Симфонијског оркестра АУНС. Од 1994. живи у Холандији, где је дипломирала на конзерваторијумима у Ротердаму и Утрехту, и где је наставила извођачку каријеру, која је обухватила и наступе широм света.

Јулија Хартиг ће сада наступити уз клавирску сарадњу са Реинеке Броекханс, и узвести дела следећих аутора: Исидора Жебељан / Вељко Ненадић: „Дарк Велвет“ за виолину и клавир – светска премијера; Тибор Хартиг: „Монолог“ за соло виолину; Калиопе Цупаки: „Песма за Исидору“–  српска премијера; Исидора Жебељан: „Еј душо“ песма за виолину, глас и клавир – српска премијера; Рудолф Бручи: „Гусларска“ за соло виолину; Александра Вребалов: „Сазвежђе Хартиг“ за виолину и препарирани клавир  – светска премијера; Хуан Фелипе Валер: „De Jaque, Sal, Gal y Luna“ за соло виолину – српска премијера; Вељко Ненадић: „Air & Riffs“ диптих за виолину и клавир – светска премијера; и Флориан Магнус Мајер: „Музика Ерика Цана“ за соло виолину – светска премијера. Жеља Јулије Хартиг, како наводе организатори, била је да већина композиција буде са ЦД-а „Дарк Велвет“, како би се чуле и добиле прилику да буду препознате као део виолинистичког репертоара.

- Овај ЦД се може посматрати као аутобиографска прича. То је одраз Јулијиног југословенског и холандског идентитета описаног у десет комада осам композитора. Сви ови комади имају свој јединствени музички језик и начин изражавања мисли и осеćања. Од чисте, искрене и најнежније љубави до неземаљских звукова у потрази за одговорима. Неки од њих говоре о дубокој туги губитка, страсној похлепи за љубављу и животом, брутално искривљеној распаднутој лепоти или једноставно дивљој неукроћеној радости. Једна ствар која је заједничка свим делима је да су написане или аранжиране за Јулију са дубоким разумевањем њеног начина свирања, који је увек интензиван, искрен и изражајан – наводи се у најави овог концерта.     

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести