Калиопи: Нови Сад је одавно престоница мог срца

ВРДНИК: Македонска певачица Калиопи гостоваће сутра, 3. јуна, увече на фестивалу Вила на Врднику, Фрушкој Гори, а за агенцију Танјуг истиче да једва чека да изађе на бину, јер осећа љубав од српске публике, а Нови Сад је како каже, одавно престоница њеног срца.
Kaliopi pevala u Pozorištu mladih Foto: S. Šušnjević
Фото: Калиопи певала у Позоришту младих Фото: С. Шушњевић

Поп певачица ће наступити на споменутом уметничком фестивалу, који ће осим концерата, понудити публици развнорсне културне садржаје - филмове, представе, читање бајки најмлађима, радионице, и трајаће три дана, до недеље, 5. јуна.

Осим Калиопи, из региона долазе поп дама Натали Диздар (Хрватска) и уметница севдалинки Амира Медуњанин (БиХ), а од страних музичарки концерте ће одржати - виолинисткиња Симон Ламсма, виолисткиња Табеа Зиммерманн, бенд "Warpaint", Jenny from Ace of Base (славна поп група 90-их година), српски алтернативни рок бенд "Е-Плаy", а учествују и глумице Аница Добра, Наташа Тапушковић, Наташа Нинковић и други.

Поп музичарка ће имати сутра вече концерт у оквиру фестивала "Вила", као део Европске престонице културе у Новом Саду. Први пут се оваква врста програма одржава у срцу Фрушке горе, што је посебно значајно за певачицу.

"Јако сам почаствована и пресрећна што ћу бити део фестивала "Вила", јер Нови Сад осим што је Европска престоница културе, одавно је постао престоница мог срца. Новосадска публика је “крива” за то. Јако сам узбуђена и једва чекам концерт", рекла је Калиопи.

Наведена селекција пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе" истиче жене у први план, њихово стваралаштво, у славу велике српске хероине прошлости, песникиње, гитаристкиње, новинарке и боркиње Милице Стојадиновић Српкиње.

"Све жене које су у име професије заложиле свој живот, су моје хероине, све које су несебично делили свој таленат са другима, усрећујући, спашавајући туђе животе", изјавила је македонска певачица уочи свог наступа на фестивалу "Вила", у јединственом амбијенту Фрушке горе у Врднику (Фрушке Терме Ресорт).

Програмски сегмент одржава се у оквиру споменутог лука "Хеорине" који се бави женским подстицањем и промовисањем женске културе и уметности.

Калиопи анализира због чега је веома важно да се жене, у данашње време, међусобно подржавају, на професионалном и приватном плану.

"Жене су историјски обележене својом невероватном снагом, али и крхкости сакривеној у недрима њихове моћи. Зато је јако важна пружена женска рука другој женској руци", сматра Калиопи.

На музичкој сцени Калиопи Букле, налази се већ више од 35 година, и покушава да анализира како се свих тих деценија променило стварање музике.

"Времена се мењају, људи и ситуације се свакако такође мењају, а то и те како може утицати на креативност. Може да вас учини плоднијим, а може и да уништи све могуће конекције са музама", сматра Калиопи, а онда додаје - "Срећом ја нисам сама у процесу стварања, већ имам Ромеа Грила. Ми смо тандем који вишедеценијски прати свој унутрашњи глас".

Калиопи је још у раној младости показала велико интересовање за музику, а своју популарност стекла је управо са наведеним композитором 80-тих година прошлог века.

Пре више од 35 година основали су бенд баш назива "Калиопи" и издали два хит албума "Калиопи" (1986) и "Рођени" (1987). Ромео Грил јој је био подршка и партнер у стваралачким подухватима.

Македонска музичарка поп жанра је учествовала на многим фестивалима бивше Југославије (МЕСАМ, Опатија, Сплит, Сунчане скале, Пјесма Медитерана) и своју државу је представљала два пута на музичком такмичењу Евровизија.

"Одлазак на Евровизији у Баку пре десет година са песмом "Црно и Бело" је дефинитивно догађај који ћу памтити доста дуго. Не могу дочарати тај осећај, али га могу описати бојом како га се сећам: Плаво, све ми је било обојено плавом", поетски се изразила Калиопи, раније чест гост престонице на концертима.

У песми "Дона" на другом гостовању Евровизије, она пева о томе како је Дона "ваша сила, светлост и сјај, и да вас чини јаком".

Једном приликом је и изјавила да за сваког од нас постоји једна Дона.

"За мене је та Дона управо она због које нисмо ушли тада у финале, наша Дона Македона. Певала сам Македонији.. Нема веће мајке и силе од земље која нас храни и одгаја. Нема веће Доне", објаснила је поп дама своје виђење те песме која је представљала Македонију 2016. године на Еуросонгу.

Калиопи је последњих година имала распродате концерте у Београду на сценама Коларца и Комбанк Дворане, а наступала је и у Сава центру, као и у Позоришту на Теразијама, на интимној музичкој ноћи у дуету са лаутистом Едином Карамазовим поводом њиховог албума “Обливион” (2009).

Управо са њим је наступала недавно на Ваљевском џез фестивалу, што је био њен први концерт током пандемије у Србији.

Већ неколико година Калиопи није снимила нову песму, а последњи албум “Мелем” је објавила 2013. године, тако да је можда време за нови студијски материјал.

"Искрено, и није био баш неки славан период за нове песме у задњих пар година. Сви смо пролазили кроз време које је и те како оставило ожиљке на све нас. Али сигурно ускоро улазимо у студио, јер смо Ромео и ја жељни да радимо на нечем новом. Верујем да ће се из тога изродити нешто посебно и лепо", најавила је Калиопи рад на новом албуму.

Музичка уметница ужива у свом послу, воли да пева, а признаје и да посећује оперу, као и да свира клавир, а открива нам да постоји још једна уметност у којој се проналази.

"Највећа уметност данашњице је - бити добар човек. Мислим да се у томе највише проналазим", закључила је Калиопи за Танјуг.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести