Карајлић: СУКОБ У УКРАЈИНИ је друго полувреме, ПРВО СМО ГЛЕДАЛИ УЖИВО

БАЊАЛУКА: Након што је Давор Сучић, познатији као Сејо Сексон, забранио извођење његових песама Нелету Карајлићу и Стефану Миленковићу, Карајлић каже да су песме много боље и плементије од људи.
 dr Nele Karajlić Foto:Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: др Неле Карајлић Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

Карајлић је то рекао у интервјуу за бањалучке Независне новине поводом предстојећег концерта на деветом "Нектар ОК фесту", који се 14, 15, и 16. јула одржава на Тјентишту.

Ових дана је, наиме, актуелна јавна расправа између Сеје Сексона и Карајлића у вези с ауторским правима за старе песме "Забрањеног пушења".

Карајлић је раније рекао да ни Сеји ни њему не одговара да их вежу за "Забрањено пушење" и да неће у Загребу свирати песме у којима је Сејо већински аутор.

На питање да ли мисли да ће у целој овој причи испаштати једино публика, Карајлић за Независне каже:

„Очигледно је да Сејо и ја имамо потпуно различита мишљења не само о 'Забрањеном пушењу', него и о свим догађајима који су остали иза нас, а који су обележили деведесете. Али, не бојте се. Песме су много боље и племенитије од људи. Осим тога, људи живе краће и тако ће песме 'Забрањеног пушења' живети дуже од Сеје и мене".

На констатацију да песме "Забрањеног пушења" изводе готово сви бендови који се баве тезгом, а у коју је укључена рокенрол музика бивше државе и питање да ли мисли да ће он бити једини коме је забрањено да изводи одређен број песама његове бивше групе, Карајличх понавља да ће песме живети дуже.

Кажем ти. Песме ће живети дуже, јасан је Карајлић.

Карајлић је раније рекао да се Сејо служи изворима "рекла/казала", а један од таквих извора је и да је наводно рекао да ће у Сарајево доћи једино на тенку.

На питање откуд овакви наводи неименованог извора о њему и коме они служе на част, Карајлић каже да не зна.

Заиста не знам. Ја сам пре рата побегао из Сарајева да не бих морао да возим било које друго возило осим особног аутомобила, навео је Неле Карајлић.

О предстојећем наступу на Тјентишту по други пут, Карајлић је истакао да је то једно од најузбудљивијих места на којима је свирао.

Нема много фестивала у свету који имају такав амбијент какав има Тјентиште. О историји да не говоримо. То је локација на којој је одлучен победник у Другом светском рату у Југославији, рекао је, између осталог, Карајлић.

А на питање какво је његово мишљење о културној сцени региона, Карајлић каже:

„Култура грца. Капитализам није тако добар домаћин као што је то био комунизам. У комунизму уметник је био фактор, или љубимац власти или њихов опасни непријатељ. У капитализму уметник је безопасан, само роба као и свака друга".

О забрани руских уметника и спортиста широм Европе због операције у Украјини, Карајлић истиче да је "свака забрана глупост".

Сукоб у Украјини је друго полувреме. Прво смо гледали ми уживо, навео је Карајлић.

О плановима за будућност каже да је при крају писања трећег наставка серије о Солунској 28.

Надам се да ћу је завршити ове године. Имам у плану и још концерата са Стефаном Миленковићем. То ми је засад план, каже Карајлић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести