Концерт Мохамеда Резе Мортазавија у Студију М

НОВИ САД: Завод за културу Војводине, кроз свој перманентни антифестивал савремене музике “2К+”, представља новосадској публици Мохамеда Резу Мортазавија, најављујући га као једног од најбољих и најиновативнијих перкусиониста на планети.
mohamed reza mortazavi
Фото: Youtube Printscreen

Концерт Мортазавија, који нетрадиционално свира два традиционална персијска ударачка инструмента: даф и томбак,  носи поднаслов „Полифонија соло перкусионисте“, и биће одржан у недељу у 21 час у Студију “М”. Улаз је слободан.

Мортазави је пореклом из Ирана, а живи већ 20 година у Берлину. Са девет година је освојио прво место на такмичењу (у слободном преводу Томбакијада) које сваке године окупља најбоље иранске перкусионисте – свираче томбака. Још шест пута освојио је исту награду. Већ у  двадесетој години о њему кружи легенда да је најбољи  бубњар томбака на свету.

Развио је преко 30 нових ударачких техника, посебно у домену прстију, и тиме револуционисао традиционалан приступ свирању и компоновању за ударачке инструменте. Соло наступ Мохамеда Резе Мортазавија далеко превазилази очекивања од једног соло перкусионистичког концерта. Звук који продуцира својим иновативним техникама има оркестралне пропорције, симултано се чују полиритмични битови, софистициране мелодије и полифоне композиције. У том оркестру удараљки, који је сачињен од Мортазавијевих прстију, ноктију, делова шаке и свих површина инструмената, Мортазави се озбиљно поиграва са историјом музике, комбинујући древно и савремено, композицију с импровизацијом, миксајући жанрове по вољи својих техника, осећаја, музичке воље, напомињу у Заводу за култру Војводине.

Немачки арт медији овако описују његов наступ уживо: „Звук из другог света“, „Ово је револуција“, „Гледајући овог невероватно виртуозног музичара, човек би помислио да има најмање шест руку“, „Мортазави је неупоредив“, „Ритам и спиритуалност које Мортазави комбинује имају изузетну енергију“, „Летећи прсти“, „Најбрже руке на свету“, „Ово је оркестар“...

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести