Концерт Стефана Миленковића на НАЈВРЕДНИЈОЈ ВИОЛИНИ СВЕТА Ексклузивну презентацију “Виолине од осмијума”, после Линхенштајна и Беча, у Београду приредила ФОНДАЦИЈА ЂОКОВИЋ

БЕОГРАД: Фондација "Новак Ђоковић" приредила је вечерас ексклузивну презентацију “Виолине од осмијума”, највредније нове виолине на свету, концертом виолинисте Стефана Миленковића и других музичара у здању “Геозавода”.
s
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

На концерту, уприличеном у сарадњи са Поштом Аустрије, могао се чути "Рецитативо и Скерцо" Фрица Крајслера и "Мелодија" Петра Иљича Чајковског са пијанистом Хилдом Шван, док су и Миленковићеви студенти сами извели једно дело.

Изведен је Телеменов ''Концерт у д-дуру за четири виолине'', уз виолинисте Андријану Дурмишевић, Оливеру Митровић, Лану Зорјан и Софија Главичић, док су Вивалдијев ''Концерт за четири виолине у б-молу'' одсвирали Теофил Миленковић, Оливера Митровић, Лана Зорјан, Стефан Миленковић и Софија Главичић.

Миленковић је пре концерта рекао новинарима да је узбудљиво свирати нову виолину, која је "уметнички експеримент који обједињује неколико великих, дивних и важних заната - градитељство виолина и јувелирство".

“Виолина од осмијума” сачињена је од ретког племенитог метала кристалног сјаја и квалитета који се тек од 2014. налази на светској берзи племенитих метала, највреднији је гудачки инструмент конструисан у савременом добу, кога су осмислили 2020. у Грацу Карл Гросшедл и ДИ Курт Асам.

Њен творац је прослављени конструктор драгоцених виолина Едгар Рус, коме је покојни Султан од Омана, Кабус Бин Саид поручио за израду до сада једну од најскупљих виолина у историји.

Едгар Рус је захвалио Фондацији Ђоковић.

Захваљујем Новаку и Јелени Ђоковић што су омогућили ово дивно вече посвећено инструменту који сам направио. Прављење виолине је изузетно сложен процес, али када имате овакав инструмент у рукама, онда се сваки напор исплати, рекао је он.

Русу је требало 32 месеца да створи виолину од осмијума дужине 67 центиметара, сачињене од 541 уметка од осмијума, украшене са скоро 300 брилијантно резаних дијаманата, рубина, сафира и цаворита - уз сваки од уметака положених у основу од 18-каратног злата.

Лице резонантне кутије сачињено је од италијанске лешничке смрче из Јужног Тирола, старости 25-30 година, док су леђа, “Ц-отвори”, врат и пужић сачињени од босанског јавора старости око 20 година.

Тастијера, пражић и кордар сачињени су од најквалитетнијег абоноса из Камеруна, старог преко 30 година, а лак је наношен ручно у веома танким премазима, сачињен од рецепта који комбинује ланено уље, ћилибар и оксид гвожђа.

Разговарао сам са мајстором. Грађена је по традиционалним принципима, али је узимао у обзир како ће да естетски уради елементе, а да не квари суштину инструмента. То је виолина и треба да прави звук, а не да изгледа као украс. Мислим да је то успео веома добро да споји, рекао је Миленковић.

Он је нагласио да је догађај у организацији Фондације "Новак Ђоковић" велика помоћ и инспирација, као што је то и сам њен рад који га мотивише да и он крене малим корацима у том правцу, нагласивши да је то "модел који нам је свима потребан".

Музичар је открио и да је нова виолина као "кад седнете у нова кола, треба да се човек навикне", а са инструментом је то далеко комплексније.

Виолина од осмијума ће бити продата на аукцији после турнеје, а директорка Фондације Јелена Ђоковић је истакла да се Београд налази међу 17 градова које турнеја обухвата.

Истакавши да је Миленковић велики пријатељ Фондације, који преноси знање и умеће на своје студенте, Ђоковић је додала да уметност чини човека богатим, а њихова идеја је да оваквим догађајем обогате садржајно српску културу.

Виолина од осмијума свечано је представљена у Лихтенштајну марта ове године, док је поводом светске премијере у Бечу 30. марта приређен концерт виолинисткиње Елене Денисове, а на списку градова турнеје су и Абу Даби, Њујорк, Мелбурн, Токио, Берлин, Хонг Конг и Љубљана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести