Концерти врхунских солиста на Војвођанском фестивалу класичне гитаре

НОВИ САД: По већ устаљеном обичају, почетком пролећа музичка сезона у Новом Саду наставља се богатим концертним програмом седамнаестог по реду Војвођанског фестивала класичне гитаре, који ће и ове године обухватити наступе врхунских домаћих и страних солиста, а такође и представити завидне извођачке домете млађих и перспективних музичара.
gitara
Фото: pixabay.com

Током тродневног трајања ове манифестације, коју је организовала Асоцијација гитариста Војводине, највећи град Војводине поново ће потврдити свој углед једног од значајнијих средишта развитка гитаристичке уметности у Србији, па и у знатно ширим, европским оквирима.

Концертни програм фестивала започиње вечерас у 19 часова у Музичкој школи "Исидор Бајић", у Булевару цара Лазара 67, где ће у амфитеатар-сали бити приређена три реситала. На првом ће наступити млади концертант из Ниша Никола Ђорђевић, који ће изводити композиције Пиацоле, Паганинија, Бариоса и Богдановића. У наставку вечери најављен је наступ еминентног београдског виртуоза Срђана Тошића, који ће интерпретирати дела Дауленда, Баха, Скарлатија и композитора француског романтизма Наполеона Косте, а након тога у истом простору ће музицирати чланови дуа гитара, Слободан Миливојевић и Вук Драгићевић, са тумачењима опуса Жана Филипа Рамоа и Леа Брауера.

И за среду 12. априла у амфитеатар сали Бајићеве музичке школе организована су три занимљива концерта, од којих ће први започети у 17 часова. У овом простору пред публику ће најпре изаћи сјајна млада београдска солисткиња Милица Ристић, која ће извести захтеван програм композиција Понсеа, Кастелнуово-Тедеска, Пиацоле и Серђа Асада. Након њеног реситала у истој сали ће наступити млади концертант из Београда Иван Хочевар, који ће се представити интерпретацијама дела Скарлатија, Гиралдина, Јорка, Переире, као и Концерта за гитару у е-молу Фердинанда Карулија, уз клавирску сарадњу Марије Божовић. На трећем концерту вечери музицираће чланови дуа гитара Ално, Александар Антић и Новак Миљковић, са извођењима композиција Фернанда Сора, Максима Дијега Пужола и Никите Кошкина.

Завршетак фестивала 13. априла љубитељима музике ће пружити могућност за поновни сусрет са ванредним извођачким мајсторством двојице врхунских светских виртуоза. Ови завршни реситали ће бити приређени у свечаној сали Градске куће, а на првом од њих, са почетком у 19 ће наступити један од најистакнутијих руских концертних солиста млађе генерације Антон Баранов, који ће иначе својевремено био победник Светског гитаристичког такмичења, одржаног 2013. године у Новом Саду у организацији АГВ. Баранов ће на овом свом наступу извести пробран и врло занимљив избор композиција претежно романтичарске музике, од дела Тареге, Шопена, Лењанија, до опуса Чајковског, Љадова и Римског-Корсакова. Након концерта Баранова, у истом простору ће наступити и врхунски лаутиста и гитариста Един Карамазов из Загреба, (иначе чест и драги гост новосадског фестивала), који ће заједно са београдском флаутисткињом Станом Крстајић овом приликом слушаоцима представити сопствене транскрипције композиција Волфганга Амадеуса Моцарта, у верзијама за флауту и гитару.

Програм фестивала обухватиће такође и традиционално Међународно такмичење "Др Јован Јовичић" на којем ове године учествује велики број младих гитариста из целе Србије, као и учесници из Босне и Херцеговине, Словеније, Мађарске и Хрватске, као и мајсторске радионице и семинаре на којима ће предавати реномирани педагози и концертанти из Србије и иностранства.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести