Краљ Чачка: „Реалност је немогуће избећи“

Ненад Марић познатији као Краљ Чачка, уметник са маргине (countryside рокенрола), одржаће у петак у 20 сати концерт у новосадском Студију М, у оквиру промотивне турнеје за његов нови албум “Спусти светлост на пут”.
е
Фото: С. Дорошки

Други албум Краља Чачка званично је објављен крајем новембра 2018. Прва два сингла са албума – насловна песма и “Мама купи ми пропелер” – постали су “хит недеље” у избору слушалаца Радија 202, јављају продуценти из куће “Поп депресија”, напомињући да је, по рецензијама, “Спусти светлост на пут” један од најбољих албума који је објављен на српском језику у 21. веку.

Велики познавалац музике Жикица Симић за Краља Чачка каже: “Опасном магистралом – преко раскрсница и поред странпутица – са гитаром преко рамена, као јунак старих добрих филмова, Краљ је стигао на рок сцену. Са собом је донео мудре, лепе и горке песме, у којима се искреност и аутентичност оштро супротстављају изопаченостима овог времена.”

 „Краљу”, откуд вам тај надимак (nick)?

– Тај ник је искочио из сусрета чисте игре и огромне фрустрације.

 Како се вама чини тај “пут којем треба светла”?

– То је пут импровизације, неизвесности, искушења, трагања и лутања у мраку, свакако није удобна вожња осветљеном магистралом, више трновит и опасан, понекад уз помоћ пријатеља који су ту негде, који такође иду или су ишли сличним путем.

 Са “Земљом снова”, музичким првенцем, чини се да га повезује много више од маштовитог наслова, мада ваша поезија, слободно се тако може рећи, има много више из света реалности?

– Сматрам да је немогуће стварати у некој средини, а да се утицај реалности кроз онога ко ствара не пренесе на дело, само је питање шта онда то дело ради реалности, да ли је додатно срозава или је оплемењује, уздиже или јој пак открива неке нове слојеве. Другим речима, реалност је немогуће избећи.

 Очекује вас/нас концерт у Новом Саду. С каквом музичком поставком се спремате да наступите и у којој варијанти се осећате најкомотније?

– То ће и овога пута бити комбо састав са Стефаном Пејатовићем за бубњевима, Миладином Стојковићем за контрабасом и Марком Марићем за клавиром и електричном гитаром. Радимо на придруживању још једног новог члана у скоријој будућности, али чућемо како ће то ићи.      

И. Бурић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести