Краљ хорне свира Штрауса

НОВИ САД: У наставку Новосадских музичких свечаности вечерас  у Синагоги гостује Београдска филхармонија, којој се као солиста придружује Штефан Дор, један од најпризнатијих светских хорниста.

Под управом словеначког маестра Уроша Лајовица БГФ ће извести најпре Бетовенову увертиру „Леонора”, затим Концерт за хорну бр. 2 Рихарда Штрауса, а за финале је остављена Прва симфонија Жоржа Бизеа.

Штефан Дор је више од две деценије први хорниста Берлинске филхармоније у секцији која се сматра најбољом на свету. Говорећи о делу које ће извести на Номусу, недавно је у интервјуу „Дневнику” рекао да је „Штраус био одличан познавалац хорне”. „И технички и музички, његове партитуре за хорну су, у било којем делу, написане бриљантно. Зато се никад нећу уморити од свирања његових концерата за хорну”, рекао нам је Дор.

Пођеднако траженог и као солисту и као камерног музичара, Штефана Дора због врхунских интерпретација називају и “краљем хорне”. „Велике фразе ми, заправо, не значе толико, колико поштен и директан „фидбек“, лицем у лице. Али, наравно, тиче ме се шта људи мисле о мени као уметнику и извођачу, зато што моје свирање подразумева интеракцију са публиком. Мој задатак је да допрем до публике, надајући се да ћу их забавити и дирнути својом музиком”, порука је чувеног хорнисте.

Концерт почиње у 20 часова.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести