Отворен Номус: Музичко дрво живота (фото)

Новосадске музичке свечаности синоћ су отворене мултимедијалним перформансом „Бити овде”, који су припремили и реализовали студенти и професори Академије уметности.
nomus3.jpg ivanovic
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

„НОМУС, као најквалитетнији фестивал уметничке музике на овим просторима, био је један од главних адута Новог Сада у процесу кандидатуре за Европску престоницу културе 2021, а потом и добијање те титуле”, рекао је у поздравном слову члан градског већа задужен за културу Далибор Рожић, а потом је уследио концерт Војвођанског симфонијског оркестра под управом маестра Бојана Суђића. Изведена су дела новосадског композитора Љубомира Николића „Musica assoluta” и Концерт за клавир и оркестар бр. 3 у ц-молу Лудвига ван Бетовена са британским пијанистом Фредијем Кемпфом као солистом, а за финале је остављена Бетовенова чувена Пета симфонија.

Номус се наставља вечерас у 20 часова наступом у Синагоги мађарског Камерног оркестра Anima Musicae, којем ће се као солиста придружити познати виолиниста Барнабаш Келемен, који ће свирати на Гварнеријевој виолини из 1742. Програм отвара композиција „Дрво живота” Иване Стефановић, а потом следе Концерт за виолину и оркестар у д-молу Феликса Менделсона и једно од најпознатијих камерних дела Петра Иључа Чајковског „Сећање на Фиренцу”. „Једноставно смо желели нешто веома, веома емотивно и романтично за крај концерта на једном овако лепом пролећном фестивалу као што је Номус. Надамо се да ће публика изаћи из Синагоге пуног срца и да ће пожелети да нас ускоро поново чује”, изјавио је уочи наступа у Новом Саду уметнички руководилац Anima Musicae, виолиниста Ласло Г. Хорват.

Вечерас су на Номусу два програма: концерт Камерног оркестра
Anima Musicae (Синагога, 20) и мултимедијални пројекат „Свечулни трагови светлости” Владимира Лабата Ровњева (СНП, 22)

Још једну посластицу припремио је за вечерас организатор фестивала, Музичка омладина Новог Сада. На сцени „Пера Добриновић”  Српског народног позоришта од 22 часа биће изведена светска премијера мултимедијалног пројекта новосадског вајара и музичара Владимира Лабата Ровњева „Свечулни трагови светлости”, у чијим је темељима тзв. арс-интегрална импровизована музика, која настаје кроз синтезу Лабатових фантастичних акустичних скулптура, њиховог потпуно аутентичног звука, те новог начина аликвотног свирања и певања...

       М. Стајић

Thumbnail
Thumbnail

 

Thumbnail
Thumbnail

 

Thumbnail
Thumbnail

Фото: Ј.Ивановић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести