Квартет ТАЈЈ и Рита Кинка у недељу у Галерији Матице српске

“The best of Novi Sad” назив је концерта на којем ће у недељу у 20.21 час, у Галерији Матице српске, наступити гудачки квартет ТАЈЈ и пијанисткиња Рита Кинка.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

На програму овог концерта, који се организује у оквиру Фестивала камерне музике су дела Дебисија и Франка. Карте за концерт стају 500 динара и могу се купити пред почетак концерта у ГМС.

- Коначно ће нам се испунити велика жеља, да наступимо са Ритом Кинком, која је увек била ту уз нас, не само као колега, него и у смислу искрене људске подршке. А да и не говоримо о њеним уметничким, извођачким квалитетима. И задовољству заједничког музицирања. Нама ће, иначе, свирање са њом у овом концертном облику бити први пут. Истина, када смо се пре неколико година спремали за завршницу пијанистичког Меморијала „Исидор Бајић“, на којем су финалисти требали да се покажу и у свирању уз гудачки квартет, Рита је била толико љубазна да нам помогне у припреми дела које до тада никад нисмо свирали, Франковог Клавирског квинтета. Одвојила је од свог слободног времена и пробала са нама да бисмо ми биле спремне за такмичење. И ето, након толико година, исти тај Франков Квинтет стављамо заједно са њом на репертоар фестивалског концерта. На концерту ћемо такође свирати и Дебисијев Гудачки квартет - недавно су за “Дневник најављивале чланице квартета ТАЈЈ.

Искуство заједничког музицирања имале су и ових дана чланице квартета ТАЈЈ и Рита Кинка, али не камерног, него у оквиру већег оркестра, када су наступале са Загребачком филхармонијом на концертима “Фил(м)хармоније”, посвећеним Чарлију Чаплину. Овог пута очекује их изазован, самосталан заједнички наступ, за који су одабрале дела поменутих француских композитора.

Фестивал камерне музике одржава се у организацији Новосадског дувачког квинтета, под генералним покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама.

Манифестацију је подржало и Градско веће за културу у Новом Саду и Италијански инстутут за културу у Београду.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести