Максвел: Желимо да гостујемо у Србији, публика је страствена

БЕОГРАД: Аустралијски састав “Dead Can Dance” одржаће концерт вечерас у Штарк Арени, а један од чланова овог бенда клавијатуриста Џул Максвел из Ирске ексклузивно за Тан‌југ је истакао да би волео често да долази у Београд, јер је овде публика веома страствена, што није често виђао у каријери.
r
Фото: Youtube Printscreen

“Веома се радујемо концерту код вас. Верујемо да ће бити успешно. Ми смо на британској и светској турнеји већ седам недеља, кренули смо у другој половини марта. Након концерта код вас, сутра већ путујемо у Софију, а онда и у Букурешт. Тако да нас пут води у Србију, Бугарску и Румунију”, представио је један део плана турнеје Максвел, који је са овим бендом гостовао на распродатом концерту у Београду на сцени Сава центра на лето 2019. године.

Свестрани музичар данас је потписивао свој најновији албум “Cycles”(2022) у продавници плоча “Leila Records” у Београду и дружио се са фановима групе “Dead Can Dancе”.

Била је то пригодна прилика за упознавање са овим ирским уметником- композитором који ће својим соло наступом почети концерт култне групе вечерас у највећој хали на Балкану.

Вероватно је напорно имати два наступа исте вечери, као предгрупа самом себи и онда као клавијатуриста утицајног аустралијског састава.

“На први поглед делује да је тешко, ипак су то два наступа заредом, али мени је драго да ћу у уводном делу представити свој ауторски материјал, а онда се пребацујем и свирам клавијатуре за ''Dead Can Dance''. Свиђа ми се такав аранжман, јер то су два различита наступа”, каже Максвел.

Џул Максвел је пореклом из Ирске, али тренутно живи у Лондону са супругом и малим сином, док свира и наступа по свету са аустралијским бендом “Dead Can Dance”.

Најзначајнија светска world мусиц група, јединствени музички феномен, враћа се београдској публици данас након изузетно успешног првог сусрета у нашој земљи 2019. године, а сада славе 40 година постојања. Ипак, од тада се доста тога променило, јер је настала пандемија корона вируса, концерти, културне активности су наједном обустављене у целом свету.

“Било је веома фрустрирајуће за све нас када је избила пандемија, јер смо са групом морали да одложимо три турнеје. Веома незгодно. Имали смо започету америчку турнеју, коју смо морали да померимо за неке неизвесне датуме, знате већ како се ништа није могло знати тада 2020. године. Утицало је такође и на мој ауторски рад, пројекти које радим за позориште су такође стали, јер су театри тада били затворени. То је био снажан ударац за мене лично”, рекао је Максвел, и додао да је у том периоду био јако креативан, снимајући разне албуме у свом малом студију.

Тако је исте 2021. године објавио два албума - “Nocturnes” за дискографску кућу “Archangelo Recordings”, као и “Burn” са певачицом овог састава “Деад Цан Данце” - Лисом Џерард.

Онда је уследио “Cycles”, који је, према његовим речима, заправо наставак, као други Волумен, нова целина материјала “Nocturnes”.

Нови албум “Cycles” је објављен је 25. марта ове године за берлинску кућу “Ghost Palace”, а доступно је и ограничено дупло винил издање са управо његовим претходником - “Nocturnes”.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести