Мехта: Публика и Филхармонија заслужују нову дворану

БЕОГРАД: Срећан сам што ћу са тако сјајним музичарима окончати тако важан историјски концерт Београдске филхармоније под ведрим небом, на месту где ће нићи нова концертна дворана, казао је Танјугу маестро Зубин Мехта, који ће сутра водити Београдски филхармонију кроз део првог концерта на отвореном. 
zubin mehta
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Срећан сам што ћу са тако сјајним музичарима окончати тако важан историјски концерт Београдске филхармоније под ведрим небом, на месту где ће нићи нова концертна дворана, казао је Тањугу маестро Зубин Мехта који ће сутра водити Београдски фиулхармонију кроз део првог концерта на отвореном. 

Цењени диригент је напоменуо да је упознат са састављањем репертоара за сутрашњи концерт, помоћу гласова публике. 

"Програм који ће сутра свирати Београдска филхармонија представља највеће хитове класичне музике. Публика ће уживати у сваком делу понаособ. Драго ми је да ћу присуствовати прворазрдном културном догађају за који се годинама уназад залажем. Веома смо захвални председнику Србије Александру Вучићу који стопроцентно стоји иза изградње нове концертне дворане филхармоније", казао је Мехта.

За њега је фантастична околност што председник Вучић помаже пројекат изградње нове концертне дворане на месту где ће филхармоничари први пут свирати на отвореном.

"Београдска филхармонија је изузетан оркестар који свира под управом различитих диригената и публика у Београду и Србији заслужује да их чује у сјајном музичком простору каква ће уверен сам бити нова концертна дворана. Та дворана ће имати сјајну акустику и сигуран сам да ће публика ући у њу већ за пар година" казао је Мехта 

На Тањугово питање зашто је баш одабрао да диригује Бетовеновом петом Симфонијом на сутрашњем концерту, Мехта је казао да увек обожава да управља оркестром када су на репертоару тријумфална дела. 

"Не постоји дело са више набоја и тријумфа од Бетовенове 5. симфоније. Морам да позовем публику да сутра дође на Нови Београд јер ће маестро Фелц већ дириговати многим тријумфалним делима пре тога. Моје присуство је испред филхармоничара најављено је тек за крај концерта" казао је Мехта. 

Концерт се одржава на месту раније планираном за изградњу Музеја револуције, поред Палате Србија на Новом Београду, где је сада у плану изградња нове концертне дворане за филхармонију.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести