Милан Савић: Од вечерас празник саксофона у Београду

БЕОГРАД: Саксофониста Милан Савић, оснивач Међународног фестивала саксофона Belgrade SAXperience гост је нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор у којем најављује вечерашње отварање престижне музичке смотре у атријуму Народног Музеја где ће наступити аустријски "Авидо Дуо".
s
Фото: pixabay.com

Савић је осивач Међународног фестивала саксофона Белграде SAXperience и како каже веома је поносан што су поштоваоци тог изузетног иструмента 8. пут дочекали отварање прворазредног музичког догађаја у Београду.

Фантастичан двојац виртоуза отвара фестивал у Народном музеју. Свираће интересантан репертоар састављен од класичне музике, кросовера, савремених композиција. Публика има прилику да види изузетно интересантан програм на отварању празника саксофона, казао је Савић.

Цењени музичар каже да ће друге вечери фестивала 29. септембра у Свечаној сали Скупштине Града наступити Morphing Saxophone Quartet, који чине четворица врхунских саксофониста из Француске: Кристоф Грезе, Еди Лопез, Антони Малкон и Матју Делаж.

Они нам долазе из Париза. Реч је о једном од најбољих француских квартерта у Француској, каже Савић о додаје да ће 30. сптембра наступити заједно са мецосопраном Аном Радовановић у УК Пароброд.

Ми чинимо Duo Vibrance и свираћемо стри нове композиције српских аутора. Из позиције оснивача фестивала намера ми је да промовишемо домаће композиторе. Програм нашег фестивала треба да буде мотивација за наше композиторе да пишу музику за саксофон, рекао је Савић.

Према његовим речима италијански саксофониста Дамино Грандесо представиће свој пројекат "Grandessocera – Electric Propaganda за саксофон, електронику и видео" у Дорћол Платзу.

Реч је о једном од најзначајнијих италијанских саксофониста који на фестивал долази захваљујући Италијанском институту за културу у Београду. Он ће након концерта у Београду кренути на турнеју по Србији, казао је Савић.

За њега нема дилеме да би више музичких школа у Србији требало да добије класу саксофона како би се тај фантастични иструмент више афирмисао код нас.

У Србији има само 15 музичких школа у којима је могуће имати саксофон као основни предмет. У поређењу са земљама у региону то је занемарљиво. Једино место где неки музичар може да студира саксофон у Србији је Академија уметности у Новом Саду, казао је Савић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести