МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ „МАЛОМ” У ОРОМ ДЕВЕТИ ПУТ ДОВОДИ ЗВЕЗДЕ УДАЉЕНИХ ГАЛАКСИЈА МУЗИЧКЕ СЦЕНЕ Наелектрисана енергија и ритам

Музички фестивал „Малом”, који се ове године девети пут одржава у малом месту Ором, у Бачкој, спреман је да за викенд, од 10. до 12. августа, прими посетиоце у јединствени угођај који дефинише ветрењача у срцу фестивалског простора.
2
Фото: Промо

Отуд и назив фестивала (малом - ветрењача на мађарском), а и идеја, да музиком и културом ветрењаче могу да се претворе у савезника, уместо да на њих, попут Дон Кихота, јуришамо копљима.

- Не плашимо се да еволуирамо, да наставимо да се мењамо, да исцртавамо нове стазе и проширујемо границе. Наш тим је целе зиме неуморно радио на томе да ово лето буде још боље, посебније и незаборавније од претходних - сваке године - поручују из омладинског и културног удружења „Вемсикал Србија”, које организује „Малом” фестивал и рачуна да тако раздрмава салаше, младе људе, стварајући пријатељства и пружајући простор за бројне културне догађаје.

Фестивал „Малом” осим главног, музичког програма, нуди низ освежавајућих, опуштајућих и оснажујућих активности за „мале„ и „велике„. Добродошли су и љубимци, а базен и камповањ бесплатни за посетиоце.

Фото: п

Што се тиче музичке понуде, „Малом„ се труди да она буде шаролика и узбудљива, дајући простор не само популарним, већ и мање познатим, значајним уметницима, црпећи инспирацију из свог ужег и ширег окружења, дотичући се разних музичких стилова.


Није само музика

Фестивал „Малом” није познат само као место одличних музичких дешавања, него и врло профилисане, уметничке и активистичке атмосфере. Еколошка политика фестивала - која се огледа у употреби обновљивих материјала и промоцији заштите природе, социјално одговорна економска политика фестивала - укљученост локалне производње и становника у понуди програма, робе и услуга, здравствена политика - обезбеђена медицинска и психолошка подршка, васпитно-образовна политика - многи од програма су радионичарског типа, усмерени на децу и младе... Све су ово садржаји који већ нису новост на мапи фестивалских дешавања, али јесу аутентично одомаћени већ дуго, како су могли, а и ове године ће моћи да се увере посетиоци и поштоваоци који долазе у Ором.


У том музичком репертоару за девето издање Фестивала, неки од извођача и пратећих најава су: Рундек и Екипа - састав који предводи фронтмен легендарног бенда „Хаустор„ из осамдесетих, један од најзначајнијих и најаутентичнијих композитора на југословенској рок сцени; BCUC - музички бисер који у себи носи древно, носи моћ, носи живот, перкусионистичко-вокална самообновљива и незаустављива енергија из Јужноафричке Републике; VHK - илити „Галопирајући иследници”, са стилском фузијом психоделичног панка, хардкора и етнопанка, коју називају „шаман панк“ и „магична народна музика“, бенд који већ близу педесет година хара музичком сценом, забрањиван у социјалистичкој ери Мађарске, а више пута доживео васкрсење, обожаван од стране извођача као што су Иги Поп и Хенри Ролинс; E-Play - алтернативни састав из Београда врло јединственог звука којег карактеришу дисторзирани бас, драм-енд-бејс ритмови и нежне - атмосферичне гитаре; Тапан - још један домаћи састав који ствара јединствену хармонију између електронске сонике, yез импровизације и аутентичног источњачког перкусивног оријентализма; Csangalle zenekar - састав који своју инспирацију налази најпре у традиционалној народној музици, а виртуозни наступи су им уједно и процес преношења стања свести; Orchester International du Vetex - тринаесточлани дувачки оркестар из Француске, Белгије и са целог Балкана, који је за деветнаест година постојања успео да створи сопствени музички универзум обухватаћи спој латино и балканске музике, пропраћен стилским елементима тарантеле, полке и кумбије; Decolonize Your Mind - могући одговор са мађарске музичке сцене на бенд „King Gizard & Lizard Vizard„, инспирисани неевропском традиционалном музиком; Kali Fat Dub - „исконски” даб; Sin Seekas - финалисти овогодишњег Фестивала „Bunt rok„; BDHS - Бејс драм хорн систем, познати по наелектрисаној енергији и ритму који тера на плес.

И. Бурић

Фото: Промо

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести