Музичкој школи Исидор Бајић поклоњен вредан инструмент

Музичка школа „Исидор Бајић“ богатија је за још један нови и вредан иструмент – обоу марке „Јамаха“, који јој је  свечано уручен на поклон, захваљујући пројекту „Филхармонија у филму – ФИЛМхармонија“, реализованом у сарадњи Загребачке филхармоније и Музичке омладине Новог Сада (Монс).
д
Фото: С. Дорошки

Уговор о поклону потписали су директорка Музичке школе “Исидор Бајић“ Радмила Ракин Мартиновић, која је званично у име школе и примила инструмент, и секретар Музичке омладине Новог Сада Милан Радуловић.

Један од циљева поменутог пројекта било је и побољшање услова и квалитета рада оба партнера, што је омогућило да Музичка омладина Новог Сада купи нови клавир, а сада, у завршници овог пројекта, и да обоа буде поклоњена МШ „Исидор Бајић“. Овај драгоцени поклон је још један од бројних добробита пројекта „Филхармонија у филму – ФИЛМхармонија“, како подсећају у Монсу, који је финансиран средствима ИНТЕРЕГ ИПА ИИ програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020. На овом пројекту заједнички су успешно радили, од марта 2019, па закључно са 30. новембром 2020, као његов носилац Загребачка филхармонија и, као њен партнер у Србији - Музичка омладина Новог Сада.

Предаја инструмента овој школи није случајно остављена за званичан крај „ФИЛМхармоније“, како напомињу у Монсу, јер су желели да истакну изузетан значај овог пројекта за наш град, како за његову тренутну културно-уметничку сцену, тако и за ону која ће следити, а о којој треба на време бринути, и у коју треба улагати.

- Нови инструменти још једном потцртавају изузетну вредност овог пројекта и његов значај, не само за садашњу уметничку сцену у нашем граду, већ и за ону у будућности. Данашња је тако знатно обогаћена и освежена тродневним спектаклима одржаним у септембру прошле године, када су на великом платну у Синагоги и Парку присаједињења емитовани неми филмови великог Чаплина, уз живо извођење музике Загребачке филхармоније. За будућност остају нови инструменти – клавир који ће унапредити квалитет уметничких дешавања у Новом Саду и услове рада уметника, као и обоа, која ће засигурно олакшати и побољшати школовање младих талената у једној од најуспешнијих музичких школа у нашој земљи, чије успехе са сигурношћу и радошћу очекујемо у будућности – истичу у Монсу.

Серија тих концерата чинила је централне догађаје овог пројекта. Пројекције култних немих филмова Чарлија Чаплина „Пасји живот“ и „Малишан“, пратило је живо из-

вођење музике великог оркестра Загребачке филхармоније, под вођством маестра Крешимира Батинића, са којима су, као равноправни чланови, наступале и чланице новосадског гудачког квартета ТАЈЈ и наша пијанисткиња Рита Кинка. Концерти су одржани у Новом Саду и Илоку током септембра 2019, као и у Вуковару и Суботици ове године. Како додају у Монсу, атрактивни, иновативни културни садржај – „ФИЛМхармонија“, који је повезао две уметности, две државе, њихове музичаре, допро је до нове публике, обогатио је уметничке сцене у четири града и учинио их још значајнијим европским културним срединама и још привлачнијим туристичким дестинацијама.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести