Музиколошки институт САНУ обележио 70 година постојања

БЕОГРАД:  Музиколошки институт Српске академије наука и уметности обележио је данас 70 година постојања Свечаном академијом у Свечаној сали САНУ. 
Muzikološki institut SANU obeležio 70 godina postojanja Foto Tanjug/Z. Zestic
Фото:  Музиколошки институт САНУ обележио 70 година постојања Фото Тањуг/З. Жестић

На почетку свечаности присутнима се обратио председник САНУ, академик Владимир Костић, који је напоменуо да је Институтима САНУ припала дужност да буду кључни, критични чувари и место процене наших сећања, наше актуелне позиције и жива места размене са светом. 

"Такав је случај и са Музиколошким институтом САНУ. Данашњи слављеник прешао је 70 плодних година од свог оснивања када је њиме руководио академик Петар Коњовић. Ових дана читао сам текст Драгутина Гостушког о успостављању у буђењу музичког живота у полунезависној Србији. Било ми је занимљиво да сазнам како су ти први кораци музичког живота били испреплетани са свим другим корацима у животу Србије, било да су културни, цивилизацијски, политички...Музика је била део живота младе државе и део њеног система вредности. Ни данас не може бити другачије", казао је Костић.

Након Костића окупљенима се обратио и Виктор Недовић државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. 

Недовић је напоменуо да су млади истраживачи, наука и нове технологије...кључни појмови у којима се преплиће рад Музиколошког института и активности Министарства просвете, наукие и технолошког развоја. 

"Наше Министарство пружа подршку истраживачком раду Музиколошког института нарочито у реализацији пројекта "Идентитет српске музике од локалних до глобалних оквира..." који је део ширег пројекта које се зову "Музиколошка истраживања". Имамао 6 младих истраживача који су преко конкурса нашег минсистарства примљени у Музиколошки институт што је важно за даљи рад ове важне институције", казао је Недовић.

Додао је да ће Министарство које представља и у будућности подржавати деловање Музиколошког института Директорка Музиколошког института САНУ, Катарина Томашевић истакла је да је у јавности институт којим риководи важио за патуљасти. 

"Та процена јавнсоти била је заснована на чињеници да је тек 7 истраживача било запослено у Музиколошком институту САНУ. Данас нас је укупно 19...Посебно сам поносна на седморо малдих истраживача приправника, најбољих у својим генерацијама." казала је Томашевић и напоменула да се од почетка рада института па све до данас није променила чињеница да је нема могућности за запослење библиотекара.

"Наш библиотечки фонд је један од најбогатијих у региону и очекујем да ћемо у најскоријој будућности на позитиван начин разрешити ово важно питање. У највећој мери ми се трудимо да одржимо корак са процесима дигитализације као технолошке нужности у савременом свету", казала је Томашевић. Према њеним речима сарадници Музиколошког института САНУ често учествују у раду Вукове задужбине, чести су гости у програмима Културног центра Београда и сарађују са свим кључним архивима и библиотекама у земљи. 

"Издвојила би и заједнички пројекат са Радио Београдом чији су плод три репрезентативна издања из едиције "Пробуђени архив" са антологијским снимцима Петра Коњевића и Стевана Стојановића Мокрањца" казала је Томашевић и напоменула да су сарадници института учествовали у више од 200 међународних скупова", казала је Томашевић. 

Део данашње прославе била је и пројекција документарног филма који обухвата све значајне аспекте делатности Института. Данас ће са почетком у 18 сати у Галерији САНУ, људи из института приредити Концерт солистичке и камерне музике Петра Коњовића, Милоја Милојевића, Јосипа Славенског, Василија Мокрањца и Станојла Рајичића. 

На самом крају прославе, под насловом "Концертантна музика савремених српских композитора", биће одржан концерт 5. децембра у Великој дворани Коларчеве задужбине.Тада ће наступити Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа и еминентни солисти виолиниста Срђан Грујић, виолиста Љубомир Милановић и гитариста Зоран Анић , предвођени једним од водећих светских диригената своје генерације, Владимиром Куленовићем. 

На програму су дела композитора - академика: Љубице Марић, Ивана Јевтић и Властимира Трајковића и светска премијера композиције Concerto precipitato  за виолу, виолину и гудаче истакнутог композитора Вука Куленовића. Овај концерт означиће завршницу прослављања великог јубилеја Музиколошког института САНУ. 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести