"Нишвил" џез фестивал од данас у нишкој Тврђави

НИШ: Од Zappe и Tanga za big bend, до рока за симфонијски оркестар, од Бисере Велатналић, Васила Хаџиманова и Дарка Рундека, до Пети Остин, Алфа Блондија, Тома Харела и Кенди Далфер очекује публику од данас у нишкој Тврђави у оквиру главног програма "Нишвил" џез фестивала.
Nišville Jazz Festival 2017 Foto: nisville.com
Фото: Nišville Jazz Festival 2017

Програм "Нишвила" отвориће "Nišville Tango Big Band", састављен специјално за ову прилику од нишких музичара и четворице музичара и еминентних професора из Аргентине, а на програму ће бити аранжмани за биг бенд познатих танго композиција. 

Након њиховог концерта наступиће Васил Хаџиманов бенд са Бисером Велетанлић којој ће том приликом бити уручена награда за животно дело.

Позната америчка блуз и џез певачица Пети Остин својим наступом на "Нишвилу" обележиће 100 година од рођења велике Еле Фицџералд, а свираће исте вечери и један од најцењенијих гитариста своје генерације Мајк Штерн и британски кантаутор Тони Момреле са својим бендом.

Данашњи програм затвара оркестар "Rock Symphony" из Битоља који ће уз помоћ Академског хора СКЦ-а у Нишу извести програм рок и џез стандарда.

Друго вече "Нишвила" обележиће Алфа Блонди - "афрички Боб Марли", Квинтет Ала Фостера, омиљеног бубњара Мајлса Дејвиса, Ник Вест - уметница за коју је чувени Дејв Стјуарт рекао да је "женски Лени Кревиц", бугарска џез певачица Камелија Тодорова ("балканска Дорис Деј") уз пратњу трија клавиристе Живка Петрова.

Свираће и Квартет Макса Кочетова, саксофонисте пореклом из Украјине који већ годинама живи и ради у Србији и за крај Дел Арно Банд.

Треће вечери Нишлијама ће се представити амерички трубач, композитор и аранжер Том Харел, немачки трубач Фредерик Костер и бенд "Die Verwandlung", а Big Band Gverillaz из Словеније извешће програм Запиних композиција у аранжманима за велики џез оркестар. 

Наступиће и аустралијски састав "Visions of a nomad" која настоји да пренесе аутентичну атмосферу абориџинске музике у контектс савремених музичких праваца, француски квартет "Фестен" и Дарко Рундек.

Последње вече "Нишвила" (13. август) резервисано је за познату саксофонисткињу Кенди Далфер, Рамба Амадеуса, грузијски "Тбилиси Биг Банд", домаћи састав "Е-Плаy", литвански "Силент Бласт".

Програм ће по традицији затворити један састав из Ниша. То је овога пута група "Верy Наис с" са којом ће као специјални гост настипити нишки певач Иван Куртић којег, ако је реч о фузији ромске музике и џеза, многи виде као јединог правог наследника Шабана Бајрамовића.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести