Нови Сад домаћин најталентованијим студентима гитаре

НОВИ САД: У организацији Академије уметности Универзитета у Новом Саду сутра почиње дводневни сусрет студената гитаре, који ће окупити најталентованије младе гитаристе са АУНС, Факултет музичке уметности у Београду, Факултета уметности у Нишу и Академије уметности Универзитета у Бањалуци.
zoran-krajisnik privatna arhiva.jpg
Фото: приватна архива

Сусрете отвара концертни матине у Свечаној сали новосадске Градске куће, када ће најпре у 11.30 часова наступити студенти АУНС Новак Миљковић и Илија Зец, да би се потом од 13 часова представили Павле Филиповић и Вук Драгичевић, студенти београдског ФМУ.

У понедељак је за гитару резервисан вечерњи термин у истом простору, па ће пред публику најпре у 19.30 изаћи Јелена Лукић и Михајло Ђорђевић са бањалучке Академије, да би сат и по касније Сусрете затворио концерт Милоша Вуковића и Никола Ђорђевића, студената Факултета уметности у Нишу.

"Те сјајне младе гитаристе слушамо већ годинама на разним конкурсима, сви су они веома трофејни музичари, освајачи низа домаћих и међународних награда... Али мени се све некако чинило да они ипак премало наступају ван тих оквира. И стога нам је била жеља да те наше даровите студенте додатно испромовишемо. На том фону смо им, иако није у питању такмичарска смотра, обезбедили и неке награде, попут наступа следеће године на Војвођанском фестивалу гитаре, па Гитар арту, Наисус гитар фесту у Нишу, Класик арту у Шапцу, Ваљевском фестивалу гитаре...  Истовремено, циљ ових сусрета је и унапређење струке, и то кроз ближе повезивање и успостављање богатије и разноврсније сарадње међу институцијама у региону", каже за „Дневник” професор гитаре на АУНС Зоран Крајишник, иницијатор сусрета.

Он нам је потврдио да је идеја и да већ следеће године, када Катедра за гитару АУНС обележава две деценије постојања, овај сусрет обухвати и студенте из Загреба, Љубљане, али и Трста, Печуја, Софије...

Такође постоји могућност да се оквири сарадње прошире и преко океана, будући да је Крајишник недавно одржао, поред четири концерта, и три веома успешна мастер-класа, међу којима и на престижној Јацобс Сћоол оф Мусиц у Блумингтону у Индијани. Томе треба додати чињеницу да је и низ наших студената у САД на усавршавању, попут сјајног младог гитаристе из Суботице Николе Беговића, управо Крајишниковог бившег ђака, који је на такмичењу инструменталиста свих високих музичких школа у Индијани убедљиво победио.

"Наши су студенти заиста тамо међу најбољима, ако нису и понајбољи", наводи Крајишник и додаје да је то делом и захваљујући пирамидалном систему школовања кроз који пролазе, од аудиције за основну музичку школу, па нимало лаког уписа у средњу, све до проласка на академију, где стижу заиста само најталентованији – рецимо, на АУНС годишње се прима до два студента гитаре. И разумљиво да је резултат заиста висок квалитет.

"Па зашто онда не бисмо били храбри и покушали се повезати и са америчким високим школама, презентовати постигнућа наших студената и омогућити им лакши одлазак на даље школовање. Напросто – након основних студија добро је отићи на мастер у другу средину. У овом послу треба мењати „диригентску руку”, упознавати различите начине рада, јер све то доприноси да се у уметничком, извођачком смислу буде само богатији", каже Крајишник.

Као део Сусрета гитариста из региона у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду (Ђуре Јакшића 7) у уенедљу у 19 часова биће промовисана књига „Гитара кроз векове“ Евите и Стевана Јовића, , коју је издала Асоицијација гитариста Војводине. „У питању је веома лепо и надасве корисно издање у којем је генерисано све оно што би и требало да се нађе у књизи окренутој пре свега гитаристима, али и ширем аудиторијуму”, наводи Крајишник.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести