Новосадска обоисткиња Сања Ромић отвара Ал Бустан

НОВИ САД: Новосадска обоисткиња Сања Ромић отвориће 12. фебруара познати Интернационални музички фестивал Ал Бустан у Бејруту, потврђено је „Дневнику”.
monika romic
Фото: Andrej Hicil

Она ће, уз резиденцијални оркестар којим ће дириговати уметнички директор фестивала, маестро Ђанлука Марчано, извести Концерт за обоу Доменика Чимарозе. Ове је године фестивал, који ће трајати све до 17. марта, бити посвећен италијанским композиторима и њиховом утицају на светску музичку сцену, а одржаће се у раскошној концертној дворани која се налази на врху Ал Бустан хотела и има око 500 места. Иначе, на самом отварању фестивала ће после обоисткиње Београдске филхармоније и професора на Академији уметности у Новом Саду, наступити новозеландски волиниста Бењамин Бејкер, руски виолиста Максим Новиков и звезда у успону светске челистичке сцене Миријам Пранди, млада италијанска уметница, студенткиња чувене Наталије Гутман.

Како смо већ писали, на Ал Бустану ће наступити и Оркестар СНП-а, који очекују чак четири наступа. Најпре ће 3. марта бити део гала-концерт посвећеног италијанском белканту, а на програму ће се наћи дела Белинија, Доницетија и Росинија. Две вечери касније, уз солисте Анастасију Петрушак, Кевина Жуа и Ђулија Плотина, Оркестар СНП-а ће извести три Паганинијева виолинска концерта – Шести, Трећи и Први, да би 7. марта пратили виолончелисткињу Ерику Пикоти и пијанисткињу Ванесу Бенели Мосели у Дворжаковом Концерту за виолончело, односно Равеловом Концерту за клавир и оркестар. За крај гостовања у Бејруту, 9. марта, оркестар националног театра очекује концертно извођења Вердијеве „Травијате”, где ће ролу Виолете Валери певати казахстанска оперска дива Марија Мудријак, док ће партија Алфреда поверена италијанском тенору Вићенцу Констанци.

Од осталих фестивалских програма ваља издвојити наступ једног од најтраженијих оперских певача данашњице Џозефа Калеје, који ће се у Бејруту извести програм састављен искључиво од Вердијевих тенорских арија, лане и снимљеним за лондонску кућу „Decca Records ”. Сјајни виолиниста Сергеј Крилов, који ће у априлу бити гост Новосадских музичких свечаности, извешће на фестивалу Паганинијев Пети виолински концерт, док ће публици Ал Бустана несумњиво бити занимљив и концерт под називом „Сладак живот”, на којем ће се један од најпознатијих светских бандонеониста Марио Стефано Пјетродарчи, у сарадњи са фестивалским оркестром, представити избором најпознатијих италијанских филмских  тема, које су компоновали мајстори попут Ениа Мориконеа или Нина Роте.

За сам крај Ал Бустан фестивала остављен је концерт звезда, најпре балетске, а потом и оперске школе Академије Театра миланске Скале – неке од ових младих певача, који ће наступити у Бејруту, имаће прилику да до краја ове или у следећој сезони чује и новосадска публика. Последње вечери, 17. марта, у тзв. Великом финалу, Оркестар Академије, под управом Франческа Манара, иначе прве виолине Скале, два пута ће извести „Четири годишња доба” - најпре Вивалдијева, а потом и она Астора Пјацоле.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести