Новосадска рокенрол култура сећања у Радио кафеу

Радио 021 наставио је сјајну идеју чија је реализација више него успешно почела прошле године, а тиче се рокенрол културе сећања на све оно што се минулих деценија дешавало у Новом Саду.
д
Фото: Dnevnik.rs

Пре годину дана Кило Кило Банда, Шинобуси и Марина Перазић подсетили  су новосадску публику на то шта су за овај град значили Војвођански блуз бенд, Синг Синг Сингерси, Лабораторија звука, Неопланти, Андрла, Суба, Хамер, Жикса и други, а у минулог четвртка било је свесно мање патетике, а добра забава није изостала. За такав утисак потрудили су се Анђелко Малетић и Витомир Симурдић чија је беседа и кратак времеплов кроз махом 50-те и 60-те године зачинила свирка бендова Збогом Брус Ли и “бенда изненађења” - Атеист реп, као и упечатљив наступ све популарнијег Поп хор радија на челу с диригенткињом и оснивачем Душицом Стојковић.

– Када год треба да говорите о прошлости, неминовно се нађете на клизавом терену. Ако је игноришете, неће добро проћи, а ако је глорификујете, увалићете се у још већу невољу – рекао је, између осталог, Витомир Симурдић, напоменувши да се радо одазвао позиву Радија 021, уз мали услов: да говори после Анђелка Малетића.

Фото: Dnevnik.rs

А популарни радијски водитељ, за пријатеље Чупко, вратио се у своје школске и тинејyерске дане, када је био ученик ОШ “Ђура Јакшић”.

– Од канала, па преко Темеринске улице, до центра је требало обићи четири кафане. Многима ће сада бити чудно “како нас је то кафана васпитавала, а причамо о рокенролу”. Једноставно, свака је имала yубокс, где сте увек изнова налетелеи на неки нови сингл, ново музичко име и песму, па отуда и сећања на Елвиса Прислија, Ђорђа Марјановића и многа друга имена. Недељом, ако у Новом Саду није играла Војводина, главна забава за нас биле су игранке у Занатском дому, на којима је популарне песме са својим бендом свирао Петар Бахун. Шездесете су већ донеле богатију понуду, а 1962. купио сам и свој први сингл од једног познатог новосадског шверцера.

Збогом Брус Ли је, уз гостовање Зорана Булатовића Балета, извео обраде Војвођанског блуз бенда, Синг Синг Сингерса, али и својом нумером “Легенда о Бужију панкеру одао почаст недавно трагично преминулом гитаристи”. Поп хор радио је, уз подршку гитаристе Саше Јанузовића Јане, пловио кроз нумере Ла страде и Лабораторије звука браће Вранешевић, док су Атеисти подсећање на оних којих више нема учинили песмама: “Штрикање”, “Ритам”, “Плитка поезија”, начинивши омаж и војвођанском зету Тусти, нумером КУД Идијота “Минијатура”.

Препуне просторије Радио кафеа одисале су и после свирке одличном атмосфером махом старије публике, па се Славко Матић са ЗБЛ-овцима још једном попео на бину што је присутне додатно обрадовало.

С. Савић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести